\


Sabtu, 31 Disember 2011

Asam pedas Utara



Masak Asam pedas utara @ asam pedas air...masakan jenis ni tak pakai minyak,masakan tuk kesihatan...heeee...


Resepinya:

4 ekor ikan kembung
7 tangkai cili kering
1/2 labu bwg besar
1 ulas bwng putih
daun kesum
2 kuntum bunga kantan(terpulang nak letak ur x nak...) 
2 keping asam keping
sedikit belacan
garam secukup rasa
4 gelas air
2 batang serai
 ubi keledek(dibelah2..)...boleh juga letak bendi...

Cara-cara:

  1. blender cili kering,bwng besar,bwng putih n belacan sampai hancur.
  2. masukkan air dlm periuk n bhn yg di blender td bersama daun kesum,serai n bunga kantan yg dah siap dibelah 2 dan juga ubi keledek.
  3. rebus hingga air sedikit didih.
  4. bila dah didih masukkan ikan n asam keping tadi.
  5. last skali msukkan garam n kacau sekali lalu.

Mentarang Rebus....



Assalamualaikummmm.....

Jeng3.....ni ape la pulak yeeee.......heeeeee.
nak tahu?!...ni la di panggil Mentarang...Balik kampung hari tu...cmue bende teringin nak makan...kalu pergi Nat(pasar sehari)macam2 ada....cmue benda aku nak beli....
terjumpa la si Mentarang nih...so beli lah sepinggan jer...
Balik umah...mak tolong cuci bersih2 die punye selut,then rebus jer...
kalau nak rebus,pastikan air mndidih dulu pas tu baru masukkan mentarang nih...!!
Pas tu masukkan serai,halia cket,bawang cket,garam n gule...secukup rase....
Kalau saye....saye suke ratah dan cicah ngan sos jer...cedapnyerrr!!!heeeee
Kalau arwah tok dolu2...die suke masak rebus ngan kulit tembikai...ambik yg putih sahaje!!mmg sedap....yum2

Cucur Badak...







Assalamualaikum...

haaaaa...ni la cucur badak...kuih yang di ambil sempena nama binatang....!!naper yeee...nak kate rupe cam badak tak jugak....gamaknyer bulat2 cam badannyer kot.....heeeee!!...
Teringin nak makan cucur badak la petang nih....so pe lagi...!!try la buat...
Cer tengok saye buat....saiz die XL nie.....baru ler boleh panggil cucur badak....!!lagipun boleh cepat habis....(mmg dasar pemalassss...kui3!!)

Resepinya:

Untuk kulit
2-3 bj keledek wane oren
1 cwn tepung gandum(boleh tambah jika perlu...)
cket garam

Untuk Inti
1/2 biji kelapa parut
udang segar 10 ekor(rebus dan potong 3)
2 biji bawang besar
5 batang serai
1 sdb serbuk kunyit
4-5 tangkai cili kering
1sdb minyak masak
garam dan gula

Cara2:

untuk inti:
1.blender cili kering+serai+udang kering dan bawang dgn sedikit air. Setelah halus masukkan kelapa parut, blender sekali. Blend sekejap jek. Setelah itu masukkan semua kedalam kuali. Masukkan juga udang segar yang di rebug dahulu dan d potong 3...pas tu masukkan juga kunyit + minyak + garam + gula dan serbuk perasa. Kacau sehingga inti tu masak, ia akan kelihatan kering sedikit.

untuk kulit:
1. rebus keledek dengan air dan sedikit garam sehingga lembut. Setelah masak , buang air tinggalkan sedikit dan campurkan dgn tepung. Buat masa panas panas, senang nak lenyek. Jika adunan lembik lagi tambahkan sedikit demi sedikit tepung. Jgn terlalu byk nanti tak sedap.

2.Selepas itu buat doh kecil2 . Ambil satu buat cam huruf U. tip: semasa hendak membuat doh ni guna sedikit minyak masak di tangan agar tepung tak melekat , keje pun cepat dan senang.

3.letakkan inti dan tutup kembali. leper kan cket...letakkan 1 bahagian udang dalam satu cucur badak...

4.Goreng dengan api yang sederhana....




Nak tahu tak???

Assalamualaikum.....
Apa khabar rakan2 blog....dah lame saye bercuti..so blog pun lama tak berbuka...dah berabuk la jugak...heee
Almaklum ler cuti sekolah katakan,...ape lagi...bercuti ler kita d kampung....
so dah 12 hari balik ke kuantan dari Perlis...tak jugak buka2 blog nih....sibuk pulak naik sekolah...macam2 kerja menanti...packing buku2 tulis tuk jualan,meeting la...macam2...tak sempat jugak nak buka blog....tup2 nak bukak sekolah la plak....banyak kerja menanti....hu2 rase2 tak sempat jugak nak
 berblog.....heeeeeee





Kawan2 nak tahu tak...ni buah ape???heeee....ni ler buah yang d bawa balik dr kampung.....
haaaaaa...ni ler buah Nam-nam.....namepun pelik ckit....
nama saintifiknya Cynometra Cauliflora merupakan tumbuhan yang berbuah dipangkal pokok dan mempunyai ketinggian kira-kira diantara 2.5 hingga 3 meter sahaja.Buah ni saye buat makan cicah ngan kuah rojak atau buat garam belacan.....(Buat colek)...fuhhhh...best!!!!rasenya kelat masam2...gtu....
memang sesuai la buat colek ngan kuah rojak.....


Haaaaaaaaaaa....
ni buah ape pulakkkk....pelik2 kan...tapi ni la hakikatnyer...ciptaan Allah,dan kita boleh makan...rasenya masam2 manis gtu.....
nama buah ni...Durian Belanda atau Soursop...
 adalah pembunuh semulajadi sel kanser yang ajaib dengan 10 ribu kali lebih kuat dari pada terapi kemo.

Pohonnya rendah, di Brazil dinamai 'Graviola', di Sepanyol 'Guanabana' bahasa Inggeris dipanggil 'Soursop'. Di Indonesia, dikenali sebagai buah Sirsak manakala di Malaysia dipanggil sebagai Durian Belanda. Buahnya agak besar, kulitnya berduri lembut, isi buah berwarna putih, rasanya masam-masam manis, dimakan dengan cara membuka kulitnya atau dibuat jus.

Khasiat dari buah durian belanda ini memberikan kesan anti tumor / kanser yang sangat kuat, dan terbukti secara perubatan menyembuhkan segala jenis kanser. Selain menyembuhkan kanser, buah ini juga berfungsi sebagai anti bakteria, anti fungus , berkesan melawan berbagai jenis parasit dan cacing, menurunkan tekanan darah tinggi, kemurungan, stress, dan menormalkan kembali sistem saraf yang kurang baik.

Sebuah kajian di Purdue University pula membuktikan bahwa daun Graviola mampu membunuh sel kanser secara berkesan, terutama sel kanser: Prostat, Pankreas, dan Paru-paru.

 Sekarang kita tahu manfaat durian belanda yang luar biasa ini. Rasanya manis-manis masam begitu menyegarkan. Buah yang 100% semulajadi tanpa sebarang kesan sampingan.

Selasa, 20 Disember 2011

kenangan d Langkawi


Tengah tunggu feri tuk ke Langkawi


@Gunung Mat Cincang,Langkawi



@ Pantai Cenang,Langkawi


@ Lubuk Semilang,Langkawi 



Tanggal 5 Disember yang lalu...memang di nanti2kan oleh anak2....nak balik kampunggggggg....!!bukan setakat raya jer semangat nak balik kampung,so cuti sekolah pun anak2 mengharapkan agar dapat balik ke kampung...best nak jumpa mak toknyer...
so dalam balik kampung d Perlis...pe lagi,ambil ler kesempatan yang ada tuk bawa anak2 jenjalan ke Langkawi pada 10 Desember,kebetulan my besday!!hadiahnye jenjalan d Pulau Langkawi(best sesangat)...dah lama jugak mak toknyer janji nak bawak along yg lepas bersunat nih jejalan...tercapai gak hasrat d hati..erm~~uminyer...pe lagi...tumpang sekaki le...heeeee...
Kenangan terindah bersama kalian tak dapat ku lupakan...memang best!!!terima kasih tuk segala2nya...Luv u all...

Ahad, 4 Disember 2011

Cheese Cake



walau rupeku hodoh....tapi raseku sedap....hik3.....!!!ni ler akibat  terkena kenan sebab durhake same resepi.....haaaa
terbakar  api atas dan bawah....org tak pernah bako api atas bawah laaaa kalu buat cis cake ni tapi....ermm~~~tu la...heee.Tak per...kalu kita letak die punyer topping....baru la nampak cantikkkk kan2!!!...


Assalamualaikumm....
petang tadi saye ade buat Cis cake... saye ade buat 2 adunan...
ni bukan nak lepaskan geramm...tapi nak habiskan Cream cheese dekat dalam peti ais tu...Cream cheese ni saye dah beli lame dah...dekat nak due date dah...9/12 ni dah tempohnye...lagipun saye dah nak balik kampung esokkkk...yahoooo!!!so kalu boleh clearkan..kite clearkan ape yang patut...senang citer!!Cerite pasal Cream Cheese nih...saye cube T'JA CREAM CHEESE(original premier vegetable cheese)1oo% Halal dan Low Cholesterol.saje nak cuba...mmg bagus la kite tolong produk orang islam kan...!!
Resepi nih saye intai2 dalam Blog ole2 Summer ...tuannye Badariah...tq ye..dapat jugak kongsi...tapi mintak maaflah...saye cume derhake cket!!!heeeee
Memandangkan bahan2 ade yang x de...
Susu segar x de...susu cair pon x de....so saye gunekan 3oml susu pekat + air sampai jadi 200ml (sebab 2 adunan...)+ plak chesdale 3 kpg,nak bg rase susu cket2...


Topping Coklat


Topping Blueberry

Cer tenggok base die...biskut Chips more!!!yum2!!sedapppp...

topping bluberry....yg biase2 jer....


Alhamdulillah...
Menjadi la jugak...boleh la takat nak makan2...heeee
1 adunan nih saye letakkan topping coklat...satu lagi topping blueberry....
yang topping coklat saye letakkan biskut Chips more yang ade kacang Hazel...hahaha..baru punyerrr..Besttttt tauuuu!!!
tak payah hancurkan juz susun jer dalam loyang...pas tu masukkan sedikit cho.chip dalam adunan yg toppingnye coklat tu....

Resepi:
From:Badariah(Ole2 Summer)
A
250 gm krim keju
50 gm mentega
6 bj telur kuning
100ml susu segar
paste lemon(ikot suke..)
60 gm tpg kek(saye guna tpg gandum+BP)
20gm tpg jagung

B
140gm gula halus(120gm ok je...)
6 bj telur putih
cream of tartar(saye tak letak..)
ciket limau kasturi/jus lemon

1.Cairkan krim keju,mentega,susu dalam periuk.masakkan double boile.biarkan sejuk..
2.Pukul bahan Bmenjadi berkrim dan campurkan paste lemon
3.Pukul kuning telur,pas tu masukkan tepung, dan selang selikan ngan krim keju td.
4.Campurkan bahagian B.Sebatikan...kaup balik jer
5.Tuang dalam loyang.
6.Bakar kaedah double boile.
7.mula2 bakar dalam 20 minit suhu 170C dan 40 minit lagi 140C.
8.Angkat dan sejukkan...hiaslah ngan kreativiti masing2...

SELAMAT MENCUBA!!!


Sabtu, 3 Disember 2011

Kuih Keria...



 Assalamualaikum...hari ni bangun pagi,terfikir2 nak masak ape la plak...erm~~ternampak ler ubi keledekku yang dah nak kecut d tepi sudut dapurku...ahaksss!!masih ade cket dalam 3 biji...haaaaa...dapat idea nak buat la kuih keria,cdap jugak ni...dah lama tak makan!mari kita buang kulit dan rebus...sementara tu kite cuci2 ikan dan ayam buat masak tuk T/hari nanti...




Erm~~ni ler hasilnyer...dapat lah jugak dalam 19 biji...banyak tu...boleh la buat sarapan...kalu nak simpan cket tuk makan petang boleh jugak.jangan lah d letakkan gula kesemuanya..cuma goreng dan letakkan bawah tudung...sebahagian lagi,bila nak makan nnt baru buat gulanya...makan panas2 baru best!



ini ler hasilnye bila d goreng....Blom d letakkan bedaknyer..heee





Taraaaaaa...dah siap...kita boleh sarapan...selain buat kuih keria ni,saye ade masakkan koetew goreng..almaklum ler...anak2 suke yang berat2 cket...!mari kite ngaaap!!alhamdulillah...boleh gak makan...dari terus ubi keledek tu keringggg,kan!!!...


   
Resepi:
900 gm ubi keledek
2 cwn tepung
3/4 cawan gula
sedikit garam
Air (1/2 cawan)
minyak 

Cara-cara:

1.Rebus ubi hingga empuk. Keluarkan ke dalam bekas, lenyek-lenyekkan. biar sejuk sebentar. Campurkan garam kedalam ubi tadi dan kemudian tepung dan adun hingga boleh membentuk dan tidak melekat pada tangan (jika masih lembik, boleh tambahkan tepung)


 2.Ambil adunan sedikit dan bentukkan bulat. Tekan dan buat leper sedikit (jangan terlalu leper atau nipis) dan kemudian buat lubang di tengah-tengah dengan menggunakan jari. Ulang semula hingga habis. Setelah itu, gorengkan hingga masak.Tangan mesti lah d letakkan tpg supaya senang mgguli dan mmbentuk.



3. Masak gula dan air hingga menjadi agak likat, masukkan ubi yang telah digoreng tadi dan balik-balikan sehingga gula terbentuk pada ubi td. Perlahankan api kerana cepat hangus.Tutup api dan hidangkan.

Khamis, 1 Disember 2011

Tahniah "Ustazah Pilihan"....

   Berikut adalah senarai 11 peserta Ustazah Pilihan.

* Nur Atieqah Mohd Zainudin (Atiqah) 20,
* Nur Aqidah Mawardi (Aqidah) 21.
* Nun Faizah Rohana Mustapha (Faizah) 21.
* Siti Fatimah Mad Yatim (Fatimah) 21.
* Masfira Hilman (Fira) 27.
* Firuz Akhtar Mohamad Bohari (Firuz) 27.
* Siti Nor Hafidza Razali (Fizah) 21.
* Nurul Hidayah Kamarudin (Hidaya) 26.
* Nina Syazmeen Mohd Din (Nina) 23.
* Siti Fatimah Mohd Sharif (Siti) 26.
* Maryanti Ramle (Yanti) 23.


Keputusan:
  • Juara: Ustazah Firuz
  • Naib Juara: Ustazah Hidaya
  • Tempat ke-3: Ustazah Siti
  • Tempat ke-4: Ustazah Fira

Tahniahhhhhh.....kepada semua ustazah pilihan 2011...!!anda semua sebenarnya adalah juara bagi diriku.Rancangan yang menambat hatiku...segala hujah yang d berikan,ilmu yang ada...mmbuatkan diriku rasa tertawan...ingin menjadi seperti diri kalian.!!...Doa dariku moga semua ustazah pilihan 2011 akan menjadi pendakwah yang hebat d luar sana...hadapi rintangan dan dugaan dengan sabar.Moga success dunia dan akhirat...amin!

Kek Butter lapis cok.rice berperisa cappucino...





Salam petanggg....buat rakan2 cmue.Hari nie terase sungguh bosan!dah tak tahu buat ape dah,cmue serba tak kena.Cuti sekolah nie pun blom kemana2 lagi.Anak yang sunatpun blom sembuh sepenuhnye...so tunggu along sembuh baru nak reka2 nak G jejalan kat mana2...
Tak de keja dah...bosan2 jer...masuk dapur...ade jer tangan ni gatai nak mmutar kek...kek pun pakai campak jer...heee.

Resepinye:

250gm butter
210gm gula castor
5 bj telur ayam
5oml susu segar atau susu cair
240gm tpg gandum
1 sdt Baking Powder
1 sdt cappucino paste
1 sdt nescafe

Cara2:
1.Putar Butter + Gula hingga kembang
2.Masukkan telur
3.Masukkan tepung-selang seli ngan susu
4.Pukul perlahan2 dan sebati
5.bahagikan 2 adunan-satu letakkan perisa cappucino+bancuhan nescafe, dan satu lagi tak payah letak apa2
6.Alas loyang yg d sapu mentega
7.Susun adunan selapis yg x isi apa2,ratakan satu adunan dan taburkan cok.rice,pas tu masukkan pula adunan perisa cappucino,ratakan tanpa terangkat adunan yg d tabur ngan cok.rice...dengan perlahan2...kemudian tabur coklat rice...buat sampai habis...
8.Bakar dengan suhu 155C-50 minit.ikut oven masing2.

*Coklat rise yang d tabur di dalam adunan akan merasakan kek terase ranggup...bile tergigit cok.rice td...

SELAMAT MENCUBA!