\


Ahad, 22 April 2012

KEK KARAMEL...


           TQ TEACHER ILA.....JANGAN SERIK YEEEE NAK ODER LAGI......


Jumaat, 13 April 2012

Kek Epal Badam.....




Sedikit Info:

EPAL MERAH :

Kandungan serat dalam epal merah sekitar 2 gram per 100 gram bahan. Epal merah mengandung serat yang larut dalam air, asam organik, dan kalium. Epal merah berkhasiat untuk menstabilkan tekanan darah. Kulitnya mengandung pektin (termasuk serat makanan yang larut dalam makanan) yang berfungsi sebagai pembersih racun dari dalam tubuh, menyerap kelebihan air dalam usus, memperlunak feses, membantu menghalangi karies gigi dan gusi), menurunkan kadar kolesterol, dan meningkatkan HDL (high density lipoprotein)

Quercetin dalam epal berperanan sebagai anti kanser karena dapat memberikan kesan perlindungan dalam melawan melawan. Quercetin juga boleh digunakan untuk melindungi oksidasi lemak sehingga dapat melindungi hati terhadap kerosakan oksidatif. Epal juga mengandungi catechin yang berfungsi untuk mencegah pembentukan tumor usus dan melambatkan serangan tumor, memperkuat ginjal, membantu menurunkan berat badan (kerana ia boleh mengurangi nafsu makan), menstabilkan gula darah, serat baik untuk terapi kecantikan.


EPAL HIJAU :

Epal hijau mengandungi zat besi, magnesium, potasium, kalsium, soldium, vitamin C, vitamin A dan vitamin B serta merupakan sumber serat yang mudah larut. Kita digalakkan memakan epal bersama dengan kulitnya kerana sebahagian kandungan vitamin C terletak di bawah kulitnya.

Epal hijau boleh membantu mencegah:

* Pembinaan kolesterol dalam dinding salur darah.
* Mengurangkan risiko penyakit jantung.
* Membantu kesihatan membran paru-paru.
* Membantu kesihatan tulang dengan menambah bahan kimia (boron) pada mineral tulang.
* Membantu kesihatan sistem kardiovaskular dengan mengekalkan tahap kolesterol darah.
* Membantu mengekalkan berat badan.
* Mengurangkan tekanan penyakit asma.
* Mengurangkan risiko barah.










Assalamualaikummm..
Salam petang......ini ler kek Epal badamku,buat makan d waktu2 petang.....ni mmg sesajer nak habiskan maseku....sesambil d dapur...lagipun Epal mmg dah ade dalam peti tu...lambat sangat nak habisnye....so tercari2 idea,...maka tercipta lah kek Epal ni.....tapikannnnn,,Epal ni epal merah....lain ckit!!!hik2....kira bolehlah jugak....asal boleh makan...kan3......Resepi nih resepi kek epal yang saye amik dari blog http://linapg.blogspot.com.../
tq bebanyak cz kongsi ya!
tapi saye ade buat sedikit derhake same resepinye....
Jom kita buat:

250 tpg gandum
1sdk BP
250g gula perang
250g mentega
5bj telur
50ml susu segar
1 bj epal merah - potong dadu kecil
1 bj epal merah - dihiris nipis2
50g badam
esen vanila
*hirisan badam-hiasan


Cara2:
1.Panaskan oven pad asuhu 180C.Leserkan loyang dengan mentega dan alaskan dengan kertas serap minyak.
2.Epal yang sudah dipotong kiub - ketepikan
3.Pukul mentega dan gula hingga kembang dan gebu
4.masukkan telur satu persatu...putar perlahan
5.masukkan tepung berselang seli dengan susu
6.masukkan epal + badam - kaup balik
7.Susun hirisan epal pada dasar loyang dan tuang adunan-susun pula di atas adunan
8.Bakar 45 minit.....suhu 180C..ikut oven masing2
9.Dah masak....angkat dan terbalikkan kek....
sejuk dah boleh potong....

selamat mencuba k.......!!!!

Rabu, 11 April 2012

Cheese Cake.....




TQ YDP PIBG......N CG.ZALEHA!!!
MOGA BERPUAS HATI...DAN MOHON MAAF JIKA
TERDAPAT KEKURANGAN....