\


Rabu, 30 Mei 2012

Harga Kek Karamel



RM 45.00
(Peach)



RM 35.00
(Biasa bulat)

RM 35.00
(Biasa...4 segi)


RM 45.00
(Whipping cream/Cream Cis)



RM 40
(Fruit Coktail)

Kek Kukus Masam Manisss......








Assalamualaikum....
dan salam 1 Malaysia...heee

Jeng...jeng..jenggggg.....ni la my febretku di pagi raya....sebabnyer mudah nak sediakan dan masakpun kukus jer...tapikannnn.....nak layer nyer tuuuu.....kena sabaq banyak2 ler.....kus semangat...!!satu2...pas tu susun dia punyer haw flake pulak....buat satu2...Resepi nih saye amik frm my maksu.....my maksu ni...mmg pandai buat kek kukus sarawak sebab dia dulu duk d sna dan juga amik tempahan biskut raye dekat kampung di Perlis...ermmm...promosi la plakkk...hee....
Nak jadinyer kek kukus nih...ceriteranya....sewaktu saye g ke Lipis ri tu...saye ade terberhenti d R&R dekat temerloh....makan2 dan solat dictu...then terjumpe la satu gerai kecil disudut hujung tempat makan...kat ctu ade jual kismis,kurma,kacang,madu dan berbagai2 lagi...so saye terpandang yg 4 segi yg kecil2 wane coklat....erm~~nak raselah....tu la sejenis haw flake...rasenye masam manis gtu...so terpikir2...nak simpanlah boleh buat kek kukus masam manis nih.....rasenye same...tapi masam cket dari yg bulat2 sebesar duit 20 sen dulu2 tu....dan rasenya taklah masam sangat....oklah jugak...kira boleh makan gak...tapi anak2 mmg tak suke....masam katanyer....geli ati tgk anak yg kedua makan...sampai terloncat2...masammmmmnyerrr umi...!!eeee,tak nak sudah...letak ctu jer!!!....selamat umi..hik2!!Resepi  ni saye guna biskut marry(wane putih)...baupun wangi...

Bahan2nya:

1 cawan gula(kalu saye dah ok...)nak manis tambah lagi cket
1 ketul mentega
2 cawan biskut-dihancurkan hingga jd serbuk
 2 sdb tepung gandum
2 sdb susu pekat
6 biji telur
Sedikit vanilla
Haw flake (bulat2 bentuknya)-yg biasa
Pewarna hijau dan merah

Caranya:

1.putar mentega dan gula hingga kembang
2. Masukkan telur sebiji2....
3. masukan susu, vanilla, biskut dan tepung. Gaul rata
4. bahagikan dua bahagian atau 3 bahagian
5. ratakan bahagian bawah dlm loyang yg bergris/beralas kertas putih. Lapiskan haw flake kukus 5 minit.Buat nipis2....
6. ulangi sehingga habis.yg last sekali kukus 10 minit....

selamat mencuba......

Selasa, 29 Mei 2012

Kek Pisang Walnut...



                                                                  
Pisang berangan....memang mnjadi pojaaan hatiiku.....heeeee





Assalamualaikum.....
Selamat malam semua....lepas magrib tadi sempat lagi mengadun kek pisang...erm~~lagi2 kek pisang...lagi2 kek pisang.....heeeee!!!bukan ape,senang,mudah dan sekejab jer dah siap....tambah2 pulak dibantu oleh 3 orang chef yg sangat kreatif.....!!!Sorang tukang pegang mixer(si iddin la tuuuu),sorang tukang letak butter dan gunting kertas pelapik letak dalam adunan...(si irfan)....dan sorang lagi tukang ayak tepung dengan amik barang2 keperluan...(si iqbal)...erm~~senang kerje....tapi masterchef tak berenti2 pot pet..pot pet.....
dan adegan yg paling dinanti2 kesemuanye ialah ....pebila nak taburkan cok.chip n cok.rise dan juga walnut atas adunan kek(kira hiaslah tuuuu).....kalau ikutkan hati diaorg tu....tak nak tabur walnut...nak tabur cok.chip dgn cok.rise jer bebanyak....cer tgk kat tgh tuuuu...tu kerje si iddin la....sip baik tak satu cawan dicurahkan satu tempat...di tengah2 lak tu.....yg abg2nyer tu main tabur2 cok.chip dan cok.rise.....walnut ummi....nape cket jer ditaburkan...??!!tapi ok la tuuu....walnut ni bes kalau letak banyak2..sebab rase ranggup kacang walnut tu yg bes tuuu...tapi bebudak ni tak suke sangat..so letak le ala kadar jer....heeeee!!!sesambil tgk tv masterchef.....kek pisang dah pun siap....jommmm makann!!!

Kek Pisang Walnut


Bahan2:
5 bj pisang
3 bj telur
3 cawan tepung gandum
1 cawan gula
1 cawan minyak
2sdb butter
1 1/2 sdt soda bikarbonat
1 1/2 sdt Baking pwder
esen pisang
secubit garam
walnut
coklat chip
coklat rise

Cara2:

Lenyek pisang.....kemudian masukkan tpg yg diayak dengan oda dan BP dan garam.Didalam bekas lain,pukulkan telur,butter,esen dan gula.Satukan adunan kedua2nya dan letakkkan minyak.Gaul sebati dan masukkan walnut,cok.chip dan cok.rise.Masukkan dalam bekas pembakar.Tabur lagi ngan walnut,cok.chip dan cok rise.....
Bakar > < 1 jam -180C.....
ikut kesesuan oven masing2 k....

selamat mencuba...!



Spageti Bebola Daging



Assalamualaikum....
Salam petang......hari ni rakan2 masak ape untuk anak2...mesti best kan....heee
Bagi saya pula untuk lunch saya masak spegeti nih...konon2nya hari ni malas nak masak beriye2 sangat...masih banyak kerje yang blum selesai....
"Spegeti Bebola Daging"......tapikan baru jer jab tadi habisss.....makk aiiii...ni kes makan ker....melantak ker?????mengangkuttt jer kejanya....!!hai anak2ku,....katenye sedap dan tak kenyang...parah kalu cam gini....bela pewut jer la alamat cuti sekolah ni....erm~~~
Bebola Daging ni saya guna yang pruduk Muslim "PRIMA"nyer....mmg sedap...dagingnyer pun mmg terasa...!!cam letak lada hitam gtu...bes....bes....tak rugi beli....sosej pun saye mmg beli pruduk tu....mmg anak2 suka....
sesekali cuti nak melayan pewut diaorg nih boleh ler.....hik2...

Jom kite buat ubtuk family....

Bahan2:

1 paket spageti
400 gm daging kisar
Bebola daging (PRIMA)-secukupnya
cendawan-dipotong dadu
tomato-dipotong dadu
1 bj capsicum hijau
1bj capsicum merah
lobak merah-dipotong dadu
1 labu bawang besar
1 ulas bwg putih-diketuk
sos tomato duchef 1 tin / sos tomato biasa
4sdb cili kisar
1 sdb serbuk lada hitam
1 sdb serbuk oregano
garam/gule cket....bagi seimbang rase
air cket

Cara2:

1.Panaskan minyak.kemudian tumis bawang besar dan bawang putih.Goreng hingga wangi.
2.Masukkan cili kisar dan kacau rata hingga pecah minyak.masukkan daging kisar dan bebola daging.kacau rata.
3.Masukkan sos tomato dan srmua bahan2 yg dipotong dan serbuk lada hitam, oregano dan air cket...jangan banyak...agak2
4.Kacau rata dan masukkan perase....rase dah sebati dan ok...boleh lah tutup...
5.Masakkan spegeti dalam air yg mndidih dan campurkan sdkit minyak...bila dah kembang dan masak...angkat dan toskan
6.Boleh hidangkan.....dan dmakan....




Isnin, 28 Mei 2012

Cupcake Oren





Assalamualaikum.....
Salam di hari minggu yang ceria buat rakan2 cmua....dan selamat bercuti.....
Erm~~walaupun hari ni amat memenatkan....almaklumlah cuti sekolah baru bermula....dan operasi mengemaspun agak rancak jugak dijalankan....operasi mengemas kain baju dan bilik.....huh...amat memenatkan!!!!saye percaya rakan2 d luar cna juga begitu jgk kan....
Walaupun agak penat....break sebentar petang td tuk buat sesuatu dkat anak2 tersayang...Tq ya kak zu...resepi anda tetap mnjadi pojaan hatikuuu....di hari ahad ini,,heeeee.oren ade lagi dalam peti...so saye mmg terniat nak buat cupcake oren.....pas tu kita hiaslah dengan buttercream campur dengan pes oren ur orenge filling.....cedapppp!!!nak bagi lagi kewangian orennye...kite boleh tambahkan kulit limau yang diparut halus dalam adunan cupcakenyee(letakkan 2 sdb)...erm~~wangiiiinyeee...
Jom kite buat!!!

sumber:kkzu(semanis gula)

3 biji telur diasingkan putih dan kuning
110gm gula castor
125gm tepung gandum + Baking powder(ayak bersame2)
1 sdb susu pekat
7 sdb minyak jagung
1sdb esen oren
1 sdk orenge colouring

Cara2:

Panaskan oven.Pukul putih telur hingga gebu,kemudian masukkan gula.Pukul hingga meringue baru masukkan kuning telur kesemuanya.Gunakan kaedah kaup balik.Masukkan tepung,gaul dan masukkan susu,minyak,esen dan pewarna oren.Gaul sebati.Masukkan ke dalam papercup.Bakar 170C-1/2 jam(ikut kesesuaian oven masing2)

ok selamat mncuba......

Cheese Cake...



TQ CG SANISAH.....HARAP BERPUAS HATI...

Sotong Lada Hitam



Bahan2:

300gm sotong (dibersihkan dan dipotong memanjang)...terpulang
1 labu bawang besar(dipotong)-ditumis
3 sdb sos lada hitam
1sdb serbuk lada hitam (yg kasar)
1sdb kicap manis
tomato 1 bj(dipotong dadu)
Garam/gula cket shj
lada merah 1 bj
2 ulas bawang putih(dihiris dan ditumis)

Cara2:

1.Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis....
2.Masukkan sotong,lada hitam,sos lada hitam,kicap
3.Kacau rata dan biarkan mendidih sebentar
4.Masukkan garam n gula sedikit, tomato dan lada merah
5.Tutup api dan bolehlah dihidang....

Ahad, 27 Mei 2012

Cupcake...


TQ CG.HAMIDAH......NANTI BOLEH LA ODER LAGI....

Ahad, 6 Mei 2012

ROTI KENTANG








Assalamualaikum....selamat malam semua...!!erm~~teringin sangat malam ni nak makan roti kentang cicah air kopi....heeee....baru siap malam ni.....kira merangkap dinner lah sekali....yang lebihnye saye buat breakfst sok...
tengok ler tahap kegebuannye.....fuhhhh!!tahap giler...best d maka panas2 gtu...kalau d tengok sos custartnye mmg banyak...sebab saye suka letak banyak2...dah tak de tempat dah nak letak...penuh sangat!!hee
Jom kita buat....


Resepinye:

300 gm tpg berprotin tinggi @ gandum pun bole
2 tsp yis segera
3/4 tbs susu tepung
garam
50-70 gm gula castor
60 gm kentang lecek
1/2 bj telur ...1/2 lagi buat sapu atas roti
135 ml air sejuk dari peti ais
30gm mentega


Cara2:
Masukkan semua bahan kering dalam BM.Putar sebentar dan masukkan telur dan kentang lecek,terus memutar sambil menuang air sedikit demi sedikit.putar sebati dan masukkan mentega...putar sampai sebati dan elastik.
Perap hingga kembang 2x dalam 1 jam.....tutup dengan kain lembab.
kemudian buatkan bulat kecil dan susun dalam loyang yang d sapu mentega...kalau adunan lekat d tangan,boleh gunakan tepung sedikit untuk buat doh yang kecil2...
tunggu naik sekali ganda.....dan sapukan telur di atas roti dan paipkan sos custart d atas permukaan roti tersebut.Bakar 180C selama 20 min.@hingga masak.


Bahan Sos Custart


1 tbs tepung gandum
1 tbs tepung custart @ tpg jagung
4 tbs gula 
1 cup susu segar @ 250ml
1bj telur
secubit garam
1 tbs mentega


*Bancuh tepung dan garam dengan menuang susu sedikit demi sedikit.Terus membancuh supaya tidak berketul.Masukkan telur dan kacau sebati.Masak atas api yang sederhana hingga likat.sentiasa kacau supaya tidak berketul.apabila sudah likat,angkat dan masukkan mentega.kacau rata dab sejukkan...masukkan dalam piping bag....



Muffin Kopi Coklat rice




 




Assalamualaukum....
Salam satu Malaysia....apa habaq semua...heee!!selamat berhujung minggu...erm~~hari ni kuantan hujan sepanjang hari....so cuacapun lombab jer...perutpun setiap masa terasa lapar jeee...anak2pun keja makan aje..katanya perut lapar...umi ade masak apa ye??muffin x de ke umi???....nak muffin apa??pe2 jer la umi...asal angah boleh makan...haaa...pandai mengayat sungguh...pe lagi...mmg uminya tengah kebosanan hari ni...jab lagi siap!!...
Saya ade bukak blog kak zu....semanis gula!!Thanks kkzu...so tercari2 muffin pe yg nak buat...so terjumpe la muffin nih....mari kita try....
kalu tak ade bahan..so leh la buat bahan apa yg ada d dapur anda semua k....saya juga pakai bahan yg ada d dapur je la....

Resepi:
Sumber:kkzu

Bahan A

350gm tepung gandum
3 sudu teh Baking powder
1/2 sudu teh garam
200 gm gula perang

Bahan B

250 ml susu perisa kopi- kalu x de guna susu campur nescaffepun ok
150ml minyak jagung
1 sudu teh nescaffe
1 bj telur/2 bj pun x pe
(leh tambah perisa capuccino)

*Coklat Chip @ Coklat Rice

1.Panaskan oven pada suhu 180C
2.Ayak Tepung gandum dan Baking Powder
3.Satukan Bahan A dalam mangkuk
4.Satukan Bahan B dan masukkan dalam bahan A(kacau sebati)
5.Masukkan coklat chip @ Coklat rice dan tabur juga atas muffin nanti
Bakar pada suhu 180C selama 20 minit dan api atas bawah.

selamat mencuba...