\


Isnin, 16 Julai 2012

Biskut Aiskrim.....





Assalamualaikum.....

haaaaa...ni la dia...biskut sempena nak sambut ramadhan...bukan raya lagi tauuuu....buat untuk makan2 dulu.....heeeee testing3!!!!1...2.....3......memang sedap dan ranggup.kira masuk dalam book nak buat tuk raya taun ni sbb anak2 suke...ape yg penting buat tuk anak2 dulu....yang kite2 nih kemudian.....
Ni gimik jer nih letak dalam bekas....nak tahu dapat berape...tapi balik sekolah tadi dah di bukak penutupnyer...punye la elok uminyer mnyusun......hu3.....dah kena angkut!!!tak pe...makanlah anak umi,..sok luse nak puase dah...dan semua kena puase tau...tiade alasan....erm~~~ no kompromi.....(umi yg garang!!!)heeeee
Kalau kawan2 nak joint same buat......boleh le tgk resepinyer...

260gm mentega/butter
120gm gula aising
320gm tpg gandum
60gm tpg jagung
40gm tpg ubi
1/2 sdt Baking pwder
40gm serbuk badam
esen
topping coklat



Pukul butter dan gula sampai kembang.campurkan semua tepung yang diayak bersama+ serbuk badam.kacau ngan senduk kayu sehingga mnjadi doh.canai dan terapkan ngan acuan.sapu telur kuning d atas biskut(ikut suke ati nak letak atau tak...)Bakar 150C selama 20-25 min.sejukkan dan celup dalam coklat...dan taburkan manik2...dah siappppppp...boleh ngappp!!
selamat mencube....dan selamat menyambut Ramadhan Almubarak 1433H...!!

Jumaat, 13 Julai 2012

Harga Tiramisu

                                                            




with cream cis......

600gm++ = RM 27
1 kg ++  =  RM 56

Tambahan harga jika:letak fruit koktail /buah2 segar

Rabu, 11 Julai 2012

TIRAMISU.....







First time mncubeee.......Tiramisuuuu....Tirumasuu.....Tarumisuuuu...mana satu niiiii.....hik3....!!erm~~~ not bad!!!

Jumaat, 6 Julai 2012

KEK MENTEGA GEBUSS...






Assalamualaikum...

Salam petang Jumaat.....petang2 gni kalu rakan2 cmua berehat2 d rumah...,bolehlah cuba resepi kek ni tuk minum petang.....lembut...gebussss dan sedappp!!!Jom kite buat..


Bahan2:

250 gm mentega
230 gm gula
4 bj telur
80 gm keju chedar
100gm susu segar
280gm tepung (ayak)
1sdk serbuk penaik(ayak)

Cara2:

Putar mentega dan gula hingga lembut dan gebu.Kemudian tambahkan telur sebiji...sebiji dan pukul lagi hingga sekata.Boile kan susu nagan keju dan sejukkan....bile sejuk campurkan dalam adunan kek tadi dan putar sebati.Masukkan tepung sedikit2....pukul sebati lagi....pas tu leh le letak dalam loyang yang d sapu ngan shortening dan kertas minyak td...Bakar suhu 180C selama 45 minit.

Isnin, 2 Julai 2012

Biskut Manik Ranggup...





Assalamualaikum......
Seperti biase...hari ahad yang lepas...mood nak menerai tuk buat biskut....saje2 la mana satu yg nak d buat raya tahun ni...
erm~~resepinye ok gak...ranggup...dan sedap!!anak2 kire suka...ok la ...boleh la masuk dalam senarai nnt...heeeee
Jom try....

3 1/2 cawan tepung jagung
1 cawan mentega
1/2 cawan gula halus
2 bj kuning telur
1/2 cawan manik urai
esen
-manik urai untuk taburan...

cara2:

1.kacau mentega dan gula hingga sebati
2.masukkan kuning telur,vanila-kacau rata
3.masukkan manik urai dan tepung sedikit2...kacau ngan senduk kayu...
4.canai adunan dan terap adunan
5.sapu kuning telur dan tabur manik urai
6.bakar dalam 20 minit...




TQ TEACHER ZAIDA...



TEMPAHAN DARI TEACHER ZAIDA...HAPPY BESDAY!!MAAF SEGALA KKURANGAN.....

Ahad, 1 Julai 2012

Muffin Pisang





Resepi
sumber:Cendanakasih

Bahan A:
1 cawan tepung naik sendiri
1sdt baking pwder
1/2 sdt soda

Bahan B:
1/2 cawan gula
1 bj telur
3/4 cawan pisang lenyek
1/4 cawan minyak jagung
1sdt esen pisang

Bahan C:

ape2 hiasan


Pukul telur dan gula sampai kembang.kemudian masukkan bahan C.Gaul sebati.Masukkan bahan A
dan gaul rata....masukkan adunan dalam papercup.Tabur bahan hiasan...
Bakar 20 - 25 minit- 180C.