\


Jumaat, 7 Jun 2013

KARI UDANG GALAH.....YUMMY!






ASSALAMUALAIKUM....
TUUU DIAAA....HARI NI MAKN KARI UDANG GALAH.....YUMMM3
SEGALA JENIS UDANG ADALAH MY FEBERET...HEEEE
BUAT RAKAN2 DAPUR SEKELIAN..MASAK APA UNTUK TENGAHARI NI...???
ALHAMDULILLAH....SYUKUR...REZEKI ALLAH....DAPAT GAK MAKAN UDANG GALAH....
DAH LAMA TAK MAKAN...TETIBA JEK TERLIUR NAK MAKAN...
MINTA TOLONG NGAN MMBER FB EN.SABRI ISHAK...(kaki ngail udang...)
DAPATLAH DIA TOLONG CARIKAN MANA NAK BELI UDANG GALAH NI....
KALAU RAKAN2 YG DUK D KUANTAN...BOLEH CARI DEKAT BATU 3...(contact no:0148047601 Pn.Ieda).....tolong sesama insan....!!
ERM~~UDANG NI SAYA TAK TAHU NAK MASAK APA YG BEST...TGK RESEPI SEMUA BEST BELAKA.....TAPI YG MUDAHNYER PUN..MASAK KARI LER....
KARI PUN....BUAT BIASE2 JER...BOLEH LAH TAKAT NAK MAKAN TU....HEEEE...
ALHAMDULILLAH....MMG SODAPPP!!

jom tgk resepi:

1 kg udang
2 @ 3 bj tomato
4 ringgit santan pekat....campur sedikit air (sikit jee)
air asam jawa
1 peket serbuk kari ...bancuh ngan air
minyak

bahan tumis:
bawang putih 
bawang merah
halia sikit
kalu ada daun kari.....letak la ckit...x de x pe..jadi gak



cara2:

Mula2 tumis bahan2 tumis...hingga naik bau...pas tu letakkan pes serbuk kari.....tunngu pecah minyak...buh udang...api perlahan.....kemudian dah sebati...baru letakkan santan pekat....dan sedikit air....
dekat nak masak letak garam...gula sikit.....dan buah tomato....
dah kira sebati dan rasa ok...ttp api....
Dah boleh hidangkan........simple but..yummy!!!hahhaaa
selamat mencubaaa...!!!