\


Khamis, 2 Jun 2011

CHEESE CAKE.....








Assalamualaikum...........selamat petang...!!Hari ni saye teruje sangat nak buat chesecake...bila tengok dalam internet....tapi kalau d tengokkan bahan2nye....erm~~~ada yang tak de...!!bahan utama plak tu....!cream cheese x de...cheddar cheese pon tak de....lucu gak nih....tapi nak buat jugak....hahaa
nak tahu semuanye saye pakai fresh cream...konon2nye nak bagi rase susu banyak...so pakai le banyak2...dah tu bile masak....terlembek....heeee...lucunye.....!!hasilnye cam gambar d atas....kena makan ngan sudu la plak...topping plak saye letak coklat topping ngan blueberry....campur kedua2nye sekali....cedapnyerrrr...!...ade rase manis..ade rase masam ckit2....erm~~~yum3!!
walau terlembik...sebab tak ikut resepi asal...tapi rasenye leh la tahan,.....kui2!!!kalau letah dalam frez ...fuhhh!!lagi sodappp....walau tak menjadi,,,,walau tak menarik....tapi...erm~~anak2 cakap sodap...heeee...tu yang penting...terutamenye anak yang last tu,.....erm~~kalu makan,,,mmg nampak menyelerakan....!!tabur pulak ngan coklat topping....mmg febred dia la...lain kali kena bagi semua bahan ade...baru nampak ok!!tak de le pepandai sendiriii.....tak pe lah....takat nak makan sendiri jer....!



                                                          yum2......!!!

erm~~seleranya....dia makan...sampai abg2nye nak rase sikitpun tak boleh....mungkin teksturnye rase susu lebih kot...lembut...pas tu yg penting ader topping coklat...yum2...!!tabur plak colour rise....wow....bebudak suke la....hik2..

kalau kawan2 nak cube buat .....dekat bawah nih ade resepinnye....Jom Buattt!!

Bahan A:
250g cream cheese
50g butter
100ml susu
6 bj telur(asingkan)
1 sdb jus lemon(limau kasturi...leh jer..)
1/4 sdk garam
60g tpg kek/superfine(saye guna tpg gandum jer + 1sdk bp)
20g tpg jagung

Bahan B:
140 gula
6 bj telur putih
3/4 sdk jus lemon

cara:
1.Bahan A:cairkan cream cheese,butter&susu dengan teknik double boiler.Bila dah cair,sejukkan adunan cream cheese.kemudian campurkan semua tepung ke dalam adunan td+telur kuning+garam+jus lemon....gaul rata dengan senduk kayu...

2.Bahan B: Dalam bekas lain,pukul putih telur bersama jus lemon,sampai jd pekat dan kalau sendukkan tak jatuh...tambahkan gula dan pukul lagi....(soft peak)

3.Campurkan adunan Bhn A tadi ke dalam adunan bahan B...kacau sampai sebati....sediakan bekas kek yang bulat...8 inci..

4.Kemudian bolihlah bakar dengan menggunakan kaedah waterbath....bakar dalam 1 jam...dengan suhu 160 darjah C.

selamat mencubeeee....semoga menjadi dan yang pastinye semua bahan ade K.......!!












Posted by Picasa

Tiada ulasan:

Catat Ulasan