\


Selasa, 2 Oktober 2012

Almond Snow...




hu3....saye baru bkesempatan nak ^date my blog...lamanyeee lah..cbuk memanjang....ngan sekolahnye...ngan belajarnye...ngan kehidupan sehariannya...mmg mmnatkan...!!sampaikan tak sempat nak berhibur ngan temanku (blog) ni ler...ni lah tempat saye nak release tnsion..tgk gambar masakan je...terus hilang serabut hee.
pic ni mase raya puasa yg lalu...biskut ni best sangat..1st cuba...tak rugi...
mmg berbaloi dan sodap!!biskut ni yg habis dulu d  angkut dek anak...
Jom kita buat:


Bahan A

110 gm mentega
1/2 sdb shortening
50 gm gula kastor
1/2 sdk esen kopi (kalau tak ada..tukar ke vanilla pun boleh @ orenpun boleh)
1/2 bj kuning telur

Bahan B

110 gm tepung gandum
25 gm nestum @ cnflake  [kisar]
1 sdb coffeemate ( susu tepung pun ok )
35 gm tepung ubi
20 gm serbuk badam

Bahan Hiasan/ serbuk roti putih [breadcrumb], coklat masakan

Cara-cara:-

1. Pukul mentega, gula kastor dan shortening sehingga sebati. Masukkan esen kopi dan kuning telur. Gaulkan rata.

2. Satukan kesemua bahan B dan masukkan ke dalam adunan A tetapi sedikit demi sedikit dan ratakan.

3. Uli dan canai doh. Kemudian terapkan.

4. Bakar pada suhu 175'C selama 20 minit.

5. Setelah sejuk, celupkan ke dalam coklat masakan. Selepas itu, golekkan pula ke dalam serbuk roti putih


Tiada ulasan:

Catat Ulasan