\


Khamis, 6 Disember 2012

CREPE DURIAN











Alhamdulillah............akhirnya percubaanku tak sia2...mnjadik jugak akhirnya.tak ler kempunan nak makan....fuhhh!!nak lama duk geram nak buat...tapi hari ni baru terbuka hati nak merase sampai meleleh air liur dibuatnya.....tak tertahan...heeeee....sana sini crepe...bukak fb...nampak crepe ni...bukak blog...nampak cpere lagi.....apa lagi.....geram dan semangat nak rase macamana crepe nih...sanggup g cari segala tepung dan durian d merata tempat.....ha tu diaaaaa....semangat punye pasal.....:)
terima kasih buat sahabatku Teacher Yoni....yg sudi berkongsi resepi....
dan resepi ni juga diambil dari kawannyer....tq dua2.....dan disini saya akan berkongsi juga ngan anda semua.....pernah kali pertama,saye mncuba resepi crepe nih...tak jadi...bila dilipat akan pecah2 dan tak cantik...
bila saya cube resepi di bawah...mmg ok dan tak mudah terkoyak....cubelah...!!mmg sodapppp...cam aiskrim doyan jek.....mabelesss!!




Batter crepe 5jenis tepung

20 gm tepung superfine
10 gm tepung ubi
10 gm potato starch
10 gm tepung kastard
10 gm tepung jagung
1 bji telor (gred A)
1 sdu besar gula castor
1 sdu besar minyak jagung/butter cair
1 sdu kecil esen vanila
80 ml susu cair
110 ml air

Batter crepe 7jenis tepung

10 gm tepung hongkong
10 gm tepung superfine
10 gm tepung ubi
10 gm potato starch
10 gm tepung jagung
5 gm tpung hoen kwe (warna kuning)
5 gm tpung kastard
1 sdu besar gula castor
2 bji telor (gred A)
1 sdu besar minyak jagung/butter cair
80 ml susu cair
110 ml air

Batter crepe guna santan

400 gm santan (campur air) /santan dlm kotak (campur air)
40 gm tpg custard/tpg hoen kiew
60 gm tpg hong kong
50 gm tpg naik sendiri
15 gm tpg ubi
25 gm tpg jagung
1 biji telor (size A)
1 sd kecil esen vanilla
2 sdu besar buttercup cair

Cara2:
-satukan smua bhn2 kering dan ayak
-satukan semua cecair
-satukan dan gaul rata kesemua bahan,kemudian tapis utk sbatikan tepung yg berketul2 tu
-bleh terus masak atas fry pan tanpa mnggunakan minyak (atau utk permulaan bleh sapu sikit minyak pd fry pan) (sila adjust api,jgn tlalu kecik/besar)..bila mengelembung,trus angkat..x perlu masak kedua2 bahagian.


ok selamat mencubaa....yum2!!!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan