\


Sabtu, 29 Disember 2012

CHEESE TART




SAIZ XS

50PCS = RM 35


SAIZ M

50PCS = RM 40
25PCS = RM 22

SAIZ L

25PCS RM 32


MINI PAVLOVA...






1 SET RM 10

RED VELVET




WITH CREAM CHEESE

RED VELVET:

SAIZ 7" RM 45

SAIZ 8" RM 60

SAIZ 9" RM 75


Khamis, 27 Disember 2012

Ikan Patin Masak Tempoyak....




Assalamualaikummm......
Hari ni teringin sangat nak makan gulai tempoyak ikan patin.....kebetulan plak terjumpe ikan patin sungai ni...terus aje beli....erm~~dah lama tak buat!!!sejak menjak duk di Pahang nih...belajar  makan ikan patin la plak..mula2 datang sini mmg lah tak lalu makan...tapi..ntah camne jadi berselera plak ikan ni...mau tak!!...hari2 g kedai makan...jumpe ikan patin..pas tu jiran2 lak bg ikan patin masak tempoyak ni rase...daripada asik2 terpandang wajah ikan patin ni...dah boleh makan la plak...somi ngan anak2pun bole terima....heeeee..sedap gak!!
Tapi gulai yg aku buat ni....tak lah sedap cam org cni buat...ntah,tangan aku ni masih baru lagi kot nak masaknya...setakat makan anak beranak ok je la...
kalau nak makan best....cer cari kedai makan dekat temerloh....erm~mmg sedap!!

Jom kita buat:

Ikan Patin sungai sekor(dicuci ngan elok...)aku cuci ngan tepung aje..bg tak bau..
5 bj cili padi(ikut lah...)nak pedas tambah lagi...
1 inci kunyit hidup
tempoyak...(cam saye suke yg baru..)
2 kpg asam keping
garam,gula
daun kesum
bunga kantan...ikut suke

Blend kunyit,cili,tmpoyak.....masukkan ke dalam air didihan...
Dah mgelegak...masukan ikan patin...
masukkan perisa...rase semua ok...dah bole angkat....
selamat mncuba....

Isnin, 24 Disember 2012

JJCM @ GANU KITE...















ASSALAMUALAIKUM....
SELAMAT PAGI...DAN SELAMAT BERCUTI...
ALHAMDULILLAH...SEGALA HAJAT DIHATI TUK BAWA ANAK2 JENJALAN KE GANU TERCAPAILAH HENDAKNYA...TQ LALING...BAWAKKAN KITEORG SEMUA...
HAPPY SGT....
SEBELUM TU..PUAS JUGA TIPON CHALET2 @ HOTEL TEPI PANTAI...TAPI PENUH...TAKUT NAK G DARI PETANG JUMAAT LAGI...TAKUT TAK DE TEMPAT...PG SABTU MAIN REDAH AJE...UPE2NYE....KEKAWAN KALU NAK G GANU...TOK SAH TAKUT  LA...MMG BERCAMBAH2 HSTAY....HOTEL...LAIN2...MMG PAPAN IKLAN ADA D MANA2...ADE AJE TMPAT UNTUK MGINAP....ERM~~dah tahu dahh....heeeee
KAMI SEMUA AMBIL HSTAY DEKAT RHU REDANG..JAUH LA CKET DR BANDAR TAPI OK JER...PETANG G TAMAN TAMADUN ISLAM...MALAM PLAK JJCM LA....KAMI MAKAN DEKAT MEDAN IKAN BAKAR BAWAH JAMBATAN BERDEKATAN MASJID TERAPUNG.....MMG RAMAI...MMG SEDAP....MMG BERBALOI2...YG BEST..SOTONG CELUP TEPUNG...HEEE....SOK G SOPPING2 DAN SINGGAH JAB KAT TEPI PANTAI BURUK...MAIN LAYANG2.....HEEEE
PETANG CKIT BARU BALIK KONTAN.......
CUTI2 MALAYSIA....SAMBIL BERCUTI...SAMBIL CARI TEMPAT MAKAN MENARIK....
KALU G GANU JANGAN LUPE BELI SAMA KEPOK LEKOR KAT KELULUT...MMG FEMES KAT CTU...CDAP SGT...PNCICAH DIA PON SODAP....:)

P/s:Terima Kasih tuk segala2nya...Dmi... and my hubby!!!!



Selasa, 11 Disember 2012

MY BESDAY....







ASSALAMUALAIKUMMMM.....
ALHAMDULILLAH....SEMALAM SAYE MENYAMBUT HARI LAHIR YG KE 38...DAHPUN TUE...SEMAKIN LAMA SEMAKIN BERTAMBAH USIA DAN HARAPAN JUGA AGAR IMAN JUGA BERTAMBAH...MG D KUATKAN IMAN...D REDHAI SELALU..D RAHMATI DAN SEMUA YG BAIK2 INSYAALLAH...
TERIMA KASIH UMI BUAT KASIH SAYANG KORANG SEMUA....AYAH,ALONG,ANGAH DAN IDDIN....TQ 4 EVERYTHINGS.....DAN TAK LUPA TERIMA KASIH BUAT RAKAN2 YANG MENGUCAPKAN HB DAN MENDOAKAN YG TERBAIK UNTUK SAYE...SYUKRAN JAZILAN...SAYANG KORANG.....JUGA TAK LUPA BUAT MY HUBBY,ANAK2 DAN ADIK BERADIK CMUE...YG WISH HB....TQ2!!:)
MALAM 10HB KITA DAH KUAR MAKAN2....TERIMA KASIH SEMUA...UMI SERONOK SGT...KADANG KALA UMI TAK MINTA LEBIH2...CUKUPLAH SEKADAR MNGHARGAI APA YG UMI DAH LAKUKAN...DAN JAGA HATI UMI....ITU AJE!!
10HB DIS.....MY BESDAY....ERM~KEK APA YE UMI NAK BUAT NI...??BIASELAH KALU UNTUK DIRI NI CAM LIAT CKIT....HEEEE...SEBAB SENDIRI BUAT...SENDIRI RAIKAN DAN SENDIRI MAKANNN.....HEEE...TAPI ITULAH KEPUASANNYE....DAPAT MAKAN ANAK BERANAK KEK APA YG D SUKAINYA....UNTUK UMI....UMI TERINGIN NAK MAKAN KEK RAINBOW...ANAK2 PLAK...TAK HABIS2 KEK COKLATNYE....KEK YG LAIN2....MMG TAK MINAT KATANYA.....
MALAMNYE...KITA MAKAN KEK....YEEE....!!
AKAN AKU PAHATKAN KENANGAN YG TERINDAH INI DALAM LUBUK HATIKU... MG AKU JG MNJADI ISTERI DAN IBU YG TERBAIK DALAM RUMAHTANGGA KT INI....AMIN...


Ahad, 9 Disember 2012

Nasi Lemak Daun Pisang.......







Assalamualaikummmm...selamat T/hari.....
Moga sihat segalanya hari ini....ceria2 selalu menjalani rutin seharian....
Hari ni nak kata rajin tak juga....ala2 rajin2 + malas gtuuu...heeee...
Bagun2 pagi td,tak tahu nak masak apa..so lapik perut ngan roti dulu....
Pas tu....barulah tgk apa yg nak masak tuk perut ni yg berat2 ckit...so baru terpikir nak buat nasi lemak ni sebab teringat daun pisang yg d bawa balik dari kg masih ade dalam peti...hu2...belum di buat apa2 lagi...mintak dkat mak mertue ri tu....
Apa lagi terus basuh beras....pas tu masak!!santan????...cari2 ade la 1 jek santan kotak...bolehhhh lah....masak 4 pot + santan + air + halia ckit...
Lepas tu baru bland cili kering + bawang besar + putih + halia cket....pas tu tumiskan....ikan bilis n ikan talang masin gorengkan ....toskan dan masukkan dalam sambal tumis tersebut....sambal ikan sardin cam gtu jugak aku buat....
rebus telur....dannnnnn...alamakkkkkkk satu lagi tak dekkkk!!!!
Timunnnnn.....adussss...cam ne la saye buat dulu baru nak cr dalam peti ais niii...tu lah saye ni....tah ape2 tah...tapi tak peee...kira sedap gak kan...!!heee....perut tgh lapar...kira makan sampai licinlah jugak.Jam menunjukkan jam 11 pagi...apa lagi....jommmm makan sarapan merangkap makan  T/Hari juga la jawabnye.....selamat satu bab....kira malam ni masak  yang lain plak.....heeeeeee ;)

Sabtu, 8 Disember 2012

Makan2 d Kuala Perlis...@ Gerai 3557








Assalamualaikum....
Cuti sekolah kali ni balik kg lama ckit dari tahun2 yang lalu....dari mula sekolah mula bercuti sampailah 30/11/12 yang lalu....best sangat bermanje ngan mak....anak2pun dapatlah bermanje ngan mak toknyer...buat teman mak toknya...!!Jadi...cuti ni d habiskan jalan2 d kampung aje...tgk padi menghijau...g tasik...g mandi kat gua kelam...makan2...g nat sabtu...hik2(pasar pagi yg macam2 ade...kain bj dari sempadan,makan2 semua ada...bihoon sup ala thailand,apom baliknye,laksanya,pasemboq kantannye,apm nyoqnye...semua adalah...best sangat!!Esoknyer plak g makan lakse kat kuala perlis....pas tu jalan2 dekat Taman ulaq...bukit ayaq...Pas tu p Padang besaq plak....Sopping n makan2 kat ctu...makan pulut ayam,pulut doyan,somtam...hu2....konyang ooooo!!!!!boleh kata jalan2...makan....jalan2....makan......hu2...sampailah badan dah naik beratnya...
Sampailah hari akhir kat kg...so malam ni bawak family makan2 kat kuala perlis....tepi pantai...makan ikan bakaq.....yum2 dekat gerai makan 3557....mmg sodap!!....mmg berbaloi2...dan mmg murah.....
Masa ni saye mintak ikan bakaq,ikan sweet sour,kerang bakaq,sotong celup tepung,tomyam....sedap!!meleleh ayaq liuq jeeee.....
Sayonnara Perlis....nan Permai....!!


Khamis, 6 Disember 2012

CREPE DURIAN











Alhamdulillah............akhirnya percubaanku tak sia2...mnjadik jugak akhirnya.tak ler kempunan nak makan....fuhhh!!nak lama duk geram nak buat...tapi hari ni baru terbuka hati nak merase sampai meleleh air liur dibuatnya.....tak tertahan...heeeee....sana sini crepe...bukak fb...nampak crepe ni...bukak blog...nampak cpere lagi.....apa lagi.....geram dan semangat nak rase macamana crepe nih...sanggup g cari segala tepung dan durian d merata tempat.....ha tu diaaaaa....semangat punye pasal.....:)
terima kasih buat sahabatku Teacher Yoni....yg sudi berkongsi resepi....
dan resepi ni juga diambil dari kawannyer....tq dua2.....dan disini saya akan berkongsi juga ngan anda semua.....pernah kali pertama,saye mncuba resepi crepe nih...tak jadi...bila dilipat akan pecah2 dan tak cantik...
bila saya cube resepi di bawah...mmg ok dan tak mudah terkoyak....cubelah...!!mmg sodapppp...cam aiskrim doyan jek.....mabelesss!!




Batter crepe 5jenis tepung

20 gm tepung superfine
10 gm tepung ubi
10 gm potato starch
10 gm tepung kastard
10 gm tepung jagung
1 bji telor (gred A)
1 sdu besar gula castor
1 sdu besar minyak jagung/butter cair
1 sdu kecil esen vanila
80 ml susu cair
110 ml air

Batter crepe 7jenis tepung

10 gm tepung hongkong
10 gm tepung superfine
10 gm tepung ubi
10 gm potato starch
10 gm tepung jagung
5 gm tpung hoen kwe (warna kuning)
5 gm tpung kastard
1 sdu besar gula castor
2 bji telor (gred A)
1 sdu besar minyak jagung/butter cair
80 ml susu cair
110 ml air

Batter crepe guna santan

400 gm santan (campur air) /santan dlm kotak (campur air)
40 gm tpg custard/tpg hoen kiew
60 gm tpg hong kong
50 gm tpg naik sendiri
15 gm tpg ubi
25 gm tpg jagung
1 biji telor (size A)
1 sd kecil esen vanilla
2 sdu besar buttercup cair

Cara2:
-satukan smua bhn2 kering dan ayak
-satukan semua cecair
-satukan dan gaul rata kesemua bahan,kemudian tapis utk sbatikan tepung yg berketul2 tu
-bleh terus masak atas fry pan tanpa mnggunakan minyak (atau utk permulaan bleh sapu sikit minyak pd fry pan) (sila adjust api,jgn tlalu kecik/besar)..bila mengelembung,trus angkat..x perlu masak kedua2 bahagian.


ok selamat mencubaa....yum2!!!!