\


Sabtu, 6 Ogos 2011

Kuih sagu



Salam Ramadan buat muslimin dan muslimat......moga kedatangan ramadan ini di sambut dengan penuh keberkatan...insyaallah....
sesekali tekak terasa nak makan macam2 bile nak berbuke pose ni...erm~~biase la tu...tingin pulak nak makan kuih ni....buat pun sonang dan cepat...kalau ade lebih kita boleh beri jiran pulak....amalan yang mulia....sepatutnye harus dipupuk... budaye yang semakin pudar...
"Sesiapa yang memberi makanan berbuka puasa kepada orang yang berpuasa,maka pahalanya seumpama orang yang berpuasa itu tanpa berkurang sedikitpun."
(Hadis Riwayat Ahmad,Tirmizi&Ibnu Majah)

heeee....ingat mengingati amalan mulia....

Mari kita tengok resepinye:



  • 2 cawan sagu - rendam 10 minit dan toskan (kalu saye sekejab jer...)
  • 1 cawan gula
  • 3 cawan air
  • 1 cawan kelapa parut
  • sedikit garam untuk diletak dalam kelapa parut
  • pewarne(ikut kesukaan...)

Cara-cara

  1. Masak air dengan gula hingga mendidih dan perlahankan api.
  2. Masukkan pewarna dengan sagu kacau sampai menjadi kembang dan pekat.
  3. Masukkan dalam acuan @ loyang...
  4. sejukkan...dan bolehlah dipotong... 
  5. salutkan ngan kelape yg digaul sedikit garam....(garam jangan banyak....nnt masin)
Potong la ikut suka bentuk nyer..dan salut dengan kelapa parut

Tiada ulasan:

Catat Ulasan