\


Isnin, 6 Februari 2012

Egg Tart







Assalamualaikum.....kawan2 blog...chat??dan juga salam maulidur rasul 1433H....sambil2 cuti sesamalah kita mghayati segala perjuangan Rasulullah...dan jangan lupa kita berselawat ke atas nabi..."brgsiapa yg m'bacakn satu kali selawat untukku maka Allah akan menurunkn sepuluh rhmt kpdnya -hadis riwayat muslim" -
                      ...اللهم صل علي محمد وعلي اله وصحبه وسلم
Hari ni saye x berapa nak chat...flu la plak...habis anak beranak...tapi saye menggagahi juga untuk masuk ke kursus membuat tart ni....heeee...kursus tuk diri sendiri dan tempatnyer dekat dapur ku sndri....!!!ni bukannye ape,,dah lame dah beli barang2 untuk tart ni...so cuti sempena maulidur rasul nih terpakse lah juga nak try buat...nanti kerja,ssh plakkan...resepinye pun dah ade...resepinye saye ambik frm sis PU3 Manje...mmg klassss...hik3...ini adalah hasil percubaanku yg pertama..erm~nampak ok...tapi masih boleh d perbaiki lagi...

Jom kite cuba:
frm:sis Puteri Manja


BAHAN-BAHAN ( 30 KEPING )
• PASTRY
• 200G BUTTER
• 100G GULA AISING
• 360G TEPUNG GANDUM
• 1BIJI TELUR + 1 BIJI KUNING TELUR(DIPUKUL MANJA SEDIKIT)
• ½ SUDU KECIL ESEN VANILA
• FILLING :
• 1 CAWAN SUSU CAIR
• 4 BIJI TELUR
• 1 CAWAN GULA (NAK KURANG PUN BOLE...)
• 1 CAWAN AIR
• 1 ½ SUDU BESAR TEPUNG KASTARD
• ½ SUDU KECIL ESEN VANILA
• PEWARNA KUNING


CARA-CARA PASTRY:

1. PUKUL BUTTER DAN GULA SAMPAI KEMBANG.

2. MASUKKAN TELUR SEDIKIT DEMI SEDIKIT.

3. MASUKKAN TEPUNG SAMPAI JADI DOH.

4. RATAKAN SETEBAL 1/2 CM DAN TERAP DALAM ACUAN.

5. CUCUK DENGAN GARFU SUPAYA TIDAK KEMBUNG. DAN BAKAR SELAMA 10MIN PADA SUHU 180C. KELUARKAN DARI OVEN. MASUKKAN FILLING DAN BAKAR SEMULA SELAMA 10 MINIT LAGI....ATAU SEHINGGA FILLING GELEMBUNG SIKIT DAH BOLE DIANGKAT


CARA2 FILLING:

6. CAMPURKAN SEMUA BAHAN DAN GAUL HINGGA SEBATI. KEMUDIAN KITA TAPIS SUPAYA YG BERGENTEL2 TU TAK MEMBEKU....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan