\


Ahad, 29 Januari 2012

Kek Peach






Assalamualaikum.........
Selamat malam cmua....erm~~dah tdo ker??ntah nape la sy rajin sangat malam nih...org duk rehat2 tgk TV,....sy cbuk nak buat kek peach nie....bukan ape terliur tgk dalam album resepi sis PUTERI manje....rase nak makan malam nie jugak....heeeee
Lagipun yg teringin sangat nak cuba nie pasal buah peach ade lebih lg dr hias atas kek karamel tempahan dr kawan td....
Tapi sis....sorry ler ek...saye sudah derhake cket ngan resepi sis....heee...konon2nyer nak buat banyak cket...almaklumlah peach ade banyak lagi....kek nih ade rase masam2 manis gtu...best!!...rugi tak cube....heee....tapi apepun resepi sis adelah yg terbaekkk....tgk kek yg saye dah buat....tak jd secantik kek sis PU3....tu la derhake lagi.....kah2...
Citer banyak pun tak guna....meh kite buat:

Resepi sis PU3:

100gm butter
80gm gula castor
120 gm tepung gandum + 1/2 sdt BP(ayak)
2 bj telur A
150gm buah peach
cara:
1.Pukul Butter+gula-kembang
2.Dalam mangkuk lain,pukul telur sekejab(macam buat telur dadar)kemudian masukkan ke dalam adunan butter td sedikit demi sedikit sambil di pukul.
3.Dengan menggunakan senduk kayu,masukkan bahan yg diayak dan kacau sampai rata.
4.X last masukkan buah peach gaul sampai sebati
5.Gris loyang dan letak kertas minyak.masukkan adunan.
6.Bakar dalam oven pd suhu 170 selama 40 minit.

Resepi saye:

250 butter
220 gula castor
220 tepung gandum + 1sdt(ayak)
4 bj telur A
300gm buah peach
6/7 sdb susu segar

Care2:
1.Pukul butter+gula..putar hingga kembang
2.Masukkan telur
3.Masukan tpg...selang seli dgan susu
4.Masukkan buah peach...kaup balik ngan senduk...sampai sebati
5.Tuang dalam bekar yg d sapu ngan butter/lapik kertas minyak...
6.Bakar dalam oven....180 selama 45/50 minit....bergantung oven masing2.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan