\


Ahad, 1 Mei 2011

Muffin Pisang...




   Salam kawan-kawan sume...Selamat bercuti...selamat berhujung minggu...dan Selamat Hari Pekerja......!!Pe2pun Moga Happy Sokmo dengan famili.....Cuti2 Gni mula la nak buat projek memasak dan mencuba resepi by internet......punye mencari2 terjumpa la resepi Muffin Pisang...erm~~~elok la tu sebab,pisang emas ada lagi dekat dapur tu....cadang nak buat cekodok pisang....tapi ubah rancangan lah...heeee
    Resepi yang mudah dan sonag....pe lagi...buat la!!Hasilnye seperti di atas...walaupun upenye tak lawa ...tapi sodap!!!!tu yang penting..heee....Alhamdulillah anak2 boleh terima...katanye sedap...pandainyer umi masak...erm~~kembang la umi yang tersedia kembang ni...hik2..nak ambik ati umi la tu....!!...kalu kawan2 nak cuba......cuba la...!!pasti anak2 suka....Resepi asalnye tak letak coklat ricepun...tapi sengaja letak coklat rice supaya nampak cantik lagiii.....dan supaya anak2 lebih tertarikk nak makan.....




Muffin Pisang Coklat Rice

Bahan A
280gm Tepung gandum
1 sdk baking powder
1/2 kecil soda bikarbonat
1/2 cawan coklat rise

Bahan B
400 gm pisang(dilenyek)
150gm gula(dah kurang manis)
sedikit garam

Bahan C
200gm minyak masak
3 bj telur
1sdk vanila
50 gm susu
50 gm air
*Dicampur kesemua...dipukul dan ditapis....

Cara:
Masukkan Bhn C ke Bhn B....kacau sebati...
dan masukkan pula Bhn A sedikit demi sedikit.....sampai habis....kacau sebati.
x last...boleh la isi dalam papercup...kemudian bako......
kite bako,kite bako...jer.....ahak2!!(Versi antu mak limah....)
kalau tak nak bako...kita kukuspun boleh....
Bakar dalam suhu 180 dan lebih kurang 25 minit....
ikut oven masing2 k....
bila dah masak boleh la jugak d hias ngan coklat chip....

SELAMAT MENCUBA....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan