\


Isnin, 2 Mei 2011

My Little Red Velvet......



 Wajah My Little Red Velvet yang belom dimake upkan lagi.................



My Little Red Velvet yang dah d make upkan.....


Bila dah tengah boring tahap gaban ni.....erm~~maka tangan pun tergatal la nak buat sesuatu.....tercari2 la idea nak mmbaking.....so cari punye cari...terjumpa la resepi dari Sang Puteri ni....namapun secantik tuan punye resepi...!!Resepi dari  Puteri Manja.....apa lagi terus la buat..walau ada bahan yang tak cukup...pakai yang ade je la...
First time buat...Alhamdulillah jadi ler jugak...cuma creamnye saja berlainan...sebab tak cukup bahan...cuma guna butter ngan krimwell je...kira ok la 2.....Adunan ni Puteri guna 1 loyang....so nak mudah terus makan...Is letakkan dalam cup....!!!pe2pun kira bolehlah...so apa lagiiiiiii

Jom kite kongsi resepi.......

RED VELVET

2 1/2 Cup tepung kek @ tpg gandum
2 sdb serbuk koko tanpa pemanis
(di ayak bersama tepung...)
2 sdb Pewarna merah(boleh juga guna 1 sdb pewarna merah n 1 sdb pewarna pink)
1/2 cwn butter
1 1/2 cawan gula
2 bj telur
2 sdk esen vanila
1 cawan freshmilk(dibancuh dengan 1 sdb lemon jus)biarkan 5-10 minit.
kacau rata sebelum menggunakannya...
1 sdk cuka putih
1 sdk baking powder

Whipping cream-----guna whipping cream yang dah sedia ada gula.juz pukul beberapa minit dan bolehlah digunakan tuk deko...

Cara2
1.kek-sapukan butter pd 1 loyang bulat
2.Ayakkan bersama tepung gandum/kek dan serbuk koko di dalam satu bekas.
3.Pukul butter dengan gula hingga kembang.masukan esen vanila.Ratakan campuran dengan spatula sambil memukul.
4.Perlahankan mixer,masukkan tepung berselangseli dengan freshmilk tadi dan pukul rata.
5.Masukkan pewarna tadi.
6.Campur cuka dan baking powder dalam satu bekas kecil.nanti jadi berbuih2....cepat2 campurkan ke dalam adunan kek dan gaulkan.kemudian masukkan dalam loyang dan bakar...
7.Bakar pada suhu 170C selama 25-30 minit......(blh juga 45 - 1 jam)terpulang pada oven.
8.Sejukkan selama 10 minit.Pastikan kek betul2 sejuk baru letak frosting.....







2 ulasan:

  1. Salam kunjungan.. singgahla ke blog saya ;)

    http://www.zuwairiaiman.com

    BalasPadam