\


Isnin, 5 Mac 2012

PAI AYAM

             Pai Ayam yang blom d masak...


Pai Yang sudah d masak....

Yum3..........

Cer tengokkkkk dia punye intinyeeee.......ermmmmm!!!cedappp ooooo


Semalam...mmg cbuk giler aku...yang mana nak siapkan assgmnt...masak tuk anak2...nak layan kerenah anak..tau2 ja lah cuti hari ahad...tak g mana2 semata2 nak siapkan assmnt aku yang tak lama dah duenyer....berperang ngan anak2...mmg meletihkan.Pagi2 aku mmg dah siapkan nasi goreng ngan mee kari buat anak2...sape rase lapo...makan jer...umi mmg cbuk bangatttt!!heeee....kalu mengadap bende alah ni..mmg perot cepat terasa lapar...dalam kepala ade jer ingat nak makan...tetibe tgh taip assmnt nih...teringin nak makan Pai ayam la plak....hu2...mana nak cari nih...!!petang tuh jugak aku mengosek2 d dapur..ada x barang2 tuk buat pai...erm~~boleh kata ade la jugak...so ape lagi...tinggal sat keja...sediakan bahan2....kentang,1 tin kacang pis,ayam keluarkan dr frz,butter,tpg,telur...semua ada....sediakan dulu...jab nnt baru buat....lepas asar baru mule operasi...Jom kite tgk:


Rujukan:Blog RSR(Rozzan)
Pastri:
400 gm mentega
500gm tpg gandum
1oogm plain yoghurt(x de x peee)
2 sdt gula
2 bj kuning telur
secubit garam

Cara:
masukkan semua bhn ke dlm bekas kecuali yoghurt.Gaul rata sehingga bahan menyerupai "breadcrumbs".Kemudian masukkan yoghurt dan uli menjadi adunan yang lembut.Masukkan adunan ke dalam peti sejuk kira2 30 minit hingga 1 jam sebelum digunakan.

Inti:
5 bj kentang(dipotong dadu dan rebus hingga empuk,toskan)
1 tin kacang peas
300gm isi ayam yang di potong dadu
2-3 sdb tpg jagung(bancuh 5 sdb air)
1sdb gula
1@2 sdt garam
lada putih/lada hitam
500ml krim putar / 1 tin sup cendawanpun boleh...nak bg intinye nampak moist2 gtu...susu cair pun bole!!
1 bj kuning telur +2sdb susu segar(sapu atas pai)

*kalau nak tambah lagi bahan2 yg lainnye boleh jer...cth:jagung,bawang besar,cendawan butang,sosej ke,mixed vagetables...ikot selera masing2...cam saye sonang jer tak payah banyak..nnt kene buang jer belaka dek anak...heeeee)

Cara:
Panaskan minyak,dan tumis bwg putih n merah,masukkan isi ayam dan kacau sebentar hingga masak.seterusnye masukkanlah bahan2nye seperti kentang,kacang peas dll...masukan air cket,tunggu agak pekat...rase pun ok...boleh la tutup....

keluarkan adunan untuk pai,canaikan...pas tu boleh la letak dalam bekas pai...buat satu lagi tutup atas pai pulak...cucuk pai tadi ngan garfu...letak sapuan telur atas permukaan pai....bakar 180C selama 30 minit...ikot masing2 oven.

ok...selamat mencuba,,,...


Tiada ulasan:

Catat Ulasan