\


Rabu, 6 Jun 2012

Bahulu Gulung...




Assalamualaikum....
Hu3...My first Bahulu gulung yang tak berapa jagi gulungannye...!!!!kalu ade master sifu...di saat ini kan best...boleh tunjuk ajar ku sifuuuu...heeee...pepun tq 4 sis P3...resepinyer jadi tapi ntah pe silapnyer.....bile gulung jer tak mnjadi dan pecah2 ckit.....saye rase ni mesti tebal....tak pe nanti kite buat semula dan kurangkan ketebalannyer....Boleh ler takat nak makan anak beranak...
Bahulu ni kite boleh jer letak pe2 jem....yang ini saye letak stoberi filling...sedap gak...nnt buat lagi letak coklat plak...sebab anak2 tak berape suka...mesti ngan perise coklatnye...erm~~...jom kite buat...sape ade tips tolong ler bagi same ye...hee

Bahan2:

90gm tpg gandum
3 bj telur
4-5 sdb gula kastor
1sdk esen vanilla/ros
3sdb jem @ apa2 filling
sedilit gula

Cara2:
1.Putar telur dan gula hingga kembang dan sedikit pekat
2.Masukkan esen
3.Masukkan tepung -kaup balik
4.Tuang adunan dalam dulang dan ratakan
5.bakar tingkat atas-15-20 minit dengan suhu 180C
6.Panaskan jem-hingga cair-double boile-ketepikan(saye pakai sapu jer filling stoberi..)
7.Alas sekeping kertas minyak di atas kain lembab(pastikan x terlalu basah)
8.Tabur gula sedikit atas kertas tadi
9.Setelah masak,keluarkan dan letak atas kertas minyak tadi..
10.Potong di tepi...dan sapulah jem
11.Gulung dengan kemas,guna kertas minyak....dah siap....!!!

jab g bolehlah makan......selamat mencuba!!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan