\


Khamis, 7 Jun 2012

KEK RUSSIAN BLACK N WHITE.....YUMMY!!!








Assalamualaikum.....
Selamat pagi semua.....!!!Alhamdulillah,menjadik juga kek Russian Black n White nih....dah lama nak makan dan nak try buat sendiri....akhirnya....terciptalah kek ni semalam.....tapi tak lah kemas dan cantik macam rakan2 sifu blog yang lain....dan yg specialnyer adalah untuk family tercinte yg tiba dari kampung semalam....ptg lagi saye dah sediakan bahan2nye...so lepas magrib baru mmbaking....toppingnye saye dah siapkan petang lagi...coklat Ganache dan juga Cream Cheese.....dan letak dalam peti sejuk...!!!yum3....

Jom kite buat...

2 cawan tpg gandum
1sdt baking powder
1sdt soda
1 cwn serbuk koko
2 cwn gula halus
1 cwn minyak jagung
1 cwn susu cair
3 bj telur A
1 cwn air panas
1 sdt esen
1 sdb liserin(sy x letak pon...sbb x de)

 Cara:
1.Tpg+serbuk koko+soda+BP d ayak bersama-ketepikan
2.Dalam bekas lain-Pukul gula+telur hingga kembang.masukkan esen,susu,minyak dan gliserin.pukul sebati
3.Masukkan bahan diayak tadi.sedikit2...kaup balik
4.Akhir sekali masukkan air panas dan kacau sebati.
5.Masukkan dalam loyang sz 9 dan bakar dalam oven 180C selama 1 jam.


Coklat Ganache

750g coklat masakan-dipotong2 kecil
600g fresh cream(saye guna 350g supaya agak kental)
2 tbsp golden syrup

1.Panaskan FC hingga hampir didih.
2.Tutup api-masukkan coklat masakan dan kacau-cair&larut
3.Masukkan Gsyrup kacau sebati...keteoikan

Filling Cream Cheese

250g Cream Cheese
125g mascarpone cheese(x de gantikan 100g Cream cheese + 25g Whipping Cream)
1sdt nescaffe+air
1-2 sdtgula aising(kalu x guna mascarpone cheese letak 3 sdt)

#Pukul Cheese hingga lembut,masukkan gula
#bancuhan nescaffe-sebati


Salutan kek

200g Whipping cream-pukul soft peak

1.Kek yang telah masak,dikeluarkan dari loyang dan sejukkan.Balut kek dengan cling film dan sejukkan 1 jam dlm peti.keluarkan kek dan kek dipotong kpd 4 lapis.

2.Masukkan cok.ganache dan juga cream cheese dalam piping bag.

3.Letak lapisan pertama kek atas papan kek,kemudian pipingkan cream cheese secara mmbulat-ikut bulatan kek,selang seli lingkaran cream cheese dengan Cok.ganache.

4.pas tu letak lapisan kek yang ke dua dan buat yang sama.

5.Seterusnya salut keseluruhan kek dengan whipping cream,simpan dalam peti sejuk sekejab.

6.Panaskan sekejab cok.ganache(suam2 kuku)

7.Keluarkan kek-tuangkan cok.ganache hingga salut semua kek.

hiaslah cantik2....


Selamat mencubeee...rugi kalu x cuba...mmg sodapppp!!!sampai mnjilat tangan...heeee

.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan