Salam petang...moga petang ini ceria2 selalu d samping family tersayang...erm~~ni ler keja saye...tak de keja lain,asyik2 masak dan makan...badanpun dah naik mengembang sejak cuti sekolah nih....hari ni ntah cam ne tergerak hati nak mengadun kek keledek.mulenye nak buat goreng jer...tepung plak tak de.eeeemmm...haaaaaaa....dapat idea....kite masukkan dalam adunan kek...so jadi ler kek keledek ni.heee.boleh la jugak buat makan petang.tgk cuace yang sejuk dan mendung...mmg mendamaikan bile kite menikmati sesuatu tuk isi perut kite...heee.mmg ade jer yang nak makan...
Ubi keledek nih banyak khasiatnye,nak tahu ape...sayepun baru tahu jugak.tuk info bersama2 meh saye kongsikan,Khasiat ubi keledek atau nama saintifiknya Ipomoea batatas tergolong dalam keluarga Convolvulaceae. Ia bukan saja kaya dengan vitamin B, C dan E, tetapi mengandungi banyak zat mineral, beta kerotin, protein serta kanji.Selain daripada kegunaan sebagai makanan, keledek juga mendapat tempat dalam perubatan tradisional, khususnya untuk mencerahkan mata dan mengubati bisul.Ubi keledek kaya dengan karbohidrat, karotena, selulosa dan sejenis protein dikenali sebagi musin.Ia menguatkan limpa dan perut serta merangsangkan pengaliran tenaga.Selain itu juga ubi keledek ni boleh mengatasi masalah fibriod
Resepi nih saye ambik resepi kek peach from PU3.tapi di tokok tambah jer cket...saje nak try2 buat..yang nih adunannye tuk 6 inci.kecil...ok la sebab nak try2 masak je...kan2!!...erm kek yang penuh ngan khasiatnye...Dah tu plak mmg sesuai dgan adunannyer ...rase susu ngan keledek...ermmm...sedappp!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan