\


Ahad, 27 November 2011

Kek Pisang Coklat Chip



   Salam maal hijrah buat muslimin dan muslimat...rakan2 seperjuangan...!ermmm,jemput makan kek pisang...heee...semalam sempat lagi mengadun kek pisang.Resepi asalnye from blog jintanmanis.tqvm coz kongsi ilmu.dapat gak saye makan kek ni same family saye...sedap!!resepi ni saye derhake cket jer...tambah susu dan coklat chip.kek ni saye buat 2 adunan sekali gus....haaaaa tu barunye nak makan betul2.tgk badan ler....sesambil rehat ngan family sesambil makan kek pisang ni....


    kalau saye,untuk kek pisang...saye suke pisang berangan...cam gambar kat atas tuu...gebus dan wangi.kalu pisang ape pun tak kisah...tapi tgk pisang la jugak..jangan plak pisang nangka...tak best!!!tengok semalam pisang berangan ni tak terusik d dapur...dah ranum dah...so pe lagi...buat la kek pisang ni...!kalu makan begitu saja pun...sodappp,banyak khasiatnyeeeee plak.Nak tahu tak ape khasiatnye...kite share sesame k...

Dalam pisang berangan ini mempunyai 3 jenis gula yang baik untuk kesihatan badan manusia iaitu
  • Sukrosa
  • Fruktosa
  • Glukosa
Di bawah ini ada beberapa kebaikan jika kita mengamalkan makan Pisang Berangan :
  • Penyakit Murung yang disebabkan stress
  • PMS(sindrom Premenstrual)Selalunya wanita akan ada perubahan mood sebelum datang Haid. Mereka akan menjadi lebih cepat marah. Ada petanda-petanda awal sebelum datang haid seperti sakit perut, sakit kepala dan sebagainya.
  • Makanlah pisang berangan dan korang akan lupakan terus ubat tahan sakit atau Paint Killer…
  • Anemia
  • Tekanan Darah
  • Meningkatkan Kuasa Otak
  • Sembelit 

 Cer tengok...ermmm...yummy...ade bintat2 coklat chip tuuuu....fuyoooo...sedap tuhhh..anak2 saye mmg suke kalu kek yg ade taburan coklat chip ur coklat rice atau pe2 jer jenis yg tabur warne warni atas kek....kalu kite tergigit coklat chip dalam kek pisang...erm~nikmat...heee

                                                           Gebunye...



Kek pisang ni tak manis sangat...sedang elok jer...sesuai d maka oleh peringkat umo...erm~~sedap!!!My Hubby pun kate sedappp...nnt buat lagi yee.Tu yang kembang idung tu...hik2!!...sedap jugak kalu d makan ngan coklat masakan...letak d atas kek..buat mcm sos....Coklat ni kite buat cam topping atas kek....sedapnyer...


Cer tengok die makan...dengan penuh perasaan....dah la duduk ngan penuh sopan...heeee...anak sape la nie!!!ape pun kalu tgk mcm nih...mmg syok habis uminyer..sonok buat, tgk anak2 makan...mase ni saye potong dan letakkan topping coklat dekat atas kek...erm~~~mmg la kesukaannyer....yum2....sorry ekkk umi...tak layannnnzz....nak menikmati kek ni dengan aman....heee...makan lah anak umi busyukkk.!!...



haaaa...ni plak dah siap tapau tuk jiran2ku...satu tuk Yana...tuk BB siter....tuk Fida...
makan lah yeeeeee...rase la sorg cket.


Kalu kawan2 nak makan jugak....mai kita buat:

Resepi asal:

2 cawan tepung gandum
1 sdk baking powder
1 sdk soda bikarbonat
1 cawan gula
3 bj pisang yang telah d lenyek
1/2 minyak masak
esen vanila(saye guna esen pisang)
2 bj telur

*saye cuma tambah susu dan juga coklat chip dalam adunan...

Cara2:

1.Ayak tepung,soda,BP sekali.
2.Putar telur hingga kembang.masukkan esen,pisang lenyek.
3.Masukkan tepung....selang seli ngan susu
4.Masukkan minyak...kacau sebati dgan senduk kayu dan masukkan dalam loyang yg d sapu ngan mntega dan lapik ngan kertas minyak.
5.bakar dalam suhu 170-(40m -1 jam)ikut kesesuai oven masing2.


SELAMAT MENCUBA..!

1 ulasan: