\


Rabu, 30 Mei 2012

Kek Kukus Masam Manisss......








Assalamualaikum....
dan salam 1 Malaysia...heee

Jeng...jeng..jenggggg.....ni la my febretku di pagi raya....sebabnyer mudah nak sediakan dan masakpun kukus jer...tapikannnn.....nak layer nyer tuuuu.....kena sabaq banyak2 ler.....kus semangat...!!satu2...pas tu susun dia punyer haw flake pulak....buat satu2...Resepi nih saye amik frm my maksu.....my maksu ni...mmg pandai buat kek kukus sarawak sebab dia dulu duk d sna dan juga amik tempahan biskut raye dekat kampung di Perlis...ermmm...promosi la plakkk...hee....
Nak jadinyer kek kukus nih...ceriteranya....sewaktu saye g ke Lipis ri tu...saye ade terberhenti d R&R dekat temerloh....makan2 dan solat dictu...then terjumpe la satu gerai kecil disudut hujung tempat makan...kat ctu ade jual kismis,kurma,kacang,madu dan berbagai2 lagi...so saye terpandang yg 4 segi yg kecil2 wane coklat....erm~~nak raselah....tu la sejenis haw flake...rasenye masam manis gtu...so terpikir2...nak simpanlah boleh buat kek kukus masam manis nih.....rasenye same...tapi masam cket dari yg bulat2 sebesar duit 20 sen dulu2 tu....dan rasenya taklah masam sangat....oklah jugak...kira boleh makan gak...tapi anak2 mmg tak suke....masam katanyer....geli ati tgk anak yg kedua makan...sampai terloncat2...masammmmmnyerrr umi...!!eeee,tak nak sudah...letak ctu jer!!!....selamat umi..hik2!!Resepi  ni saye guna biskut marry(wane putih)...baupun wangi...

Bahan2nya:

1 cawan gula(kalu saye dah ok...)nak manis tambah lagi cket
1 ketul mentega
2 cawan biskut-dihancurkan hingga jd serbuk
 2 sdb tepung gandum
2 sdb susu pekat
6 biji telur
Sedikit vanilla
Haw flake (bulat2 bentuknya)-yg biasa
Pewarna hijau dan merah

Caranya:

1.putar mentega dan gula hingga kembang
2. Masukkan telur sebiji2....
3. masukan susu, vanilla, biskut dan tepung. Gaul rata
4. bahagikan dua bahagian atau 3 bahagian
5. ratakan bahagian bawah dlm loyang yg bergris/beralas kertas putih. Lapiskan haw flake kukus 5 minit.Buat nipis2....
6. ulangi sehingga habis.yg last sekali kukus 10 minit....

selamat mencuba......

Tiada ulasan:

Catat Ulasan