\


Ahad, 6 Mei 2012

ROTI KENTANG








Assalamualaikum....selamat malam semua...!!erm~~teringin sangat malam ni nak makan roti kentang cicah air kopi....heeee....baru siap malam ni.....kira merangkap dinner lah sekali....yang lebihnye saye buat breakfst sok...
tengok ler tahap kegebuannye.....fuhhhh!!tahap giler...best d maka panas2 gtu...kalau d tengok sos custartnye mmg banyak...sebab saye suka letak banyak2...dah tak de tempat dah nak letak...penuh sangat!!hee
Jom kita buat....


Resepinye:

300 gm tpg berprotin tinggi @ gandum pun bole
2 tsp yis segera
3/4 tbs susu tepung
garam
50-70 gm gula castor
60 gm kentang lecek
1/2 bj telur ...1/2 lagi buat sapu atas roti
135 ml air sejuk dari peti ais
30gm mentega


Cara2:
Masukkan semua bahan kering dalam BM.Putar sebentar dan masukkan telur dan kentang lecek,terus memutar sambil menuang air sedikit demi sedikit.putar sebati dan masukkan mentega...putar sampai sebati dan elastik.
Perap hingga kembang 2x dalam 1 jam.....tutup dengan kain lembab.
kemudian buatkan bulat kecil dan susun dalam loyang yang d sapu mentega...kalau adunan lekat d tangan,boleh gunakan tepung sedikit untuk buat doh yang kecil2...
tunggu naik sekali ganda.....dan sapukan telur di atas roti dan paipkan sos custart d atas permukaan roti tersebut.Bakar 180C selama 20 min.@hingga masak.


Bahan Sos Custart


1 tbs tepung gandum
1 tbs tepung custart @ tpg jagung
4 tbs gula 
1 cup susu segar @ 250ml
1bj telur
secubit garam
1 tbs mentega


*Bancuh tepung dan garam dengan menuang susu sedikit demi sedikit.Terus membancuh supaya tidak berketul.Masukkan telur dan kacau sebati.Masak atas api yang sederhana hingga likat.sentiasa kacau supaya tidak berketul.apabila sudah likat,angkat dan masukkan mentega.kacau rata dab sejukkan...masukkan dalam piping bag....



Tiada ulasan:

Catat Ulasan