\


Selasa, 29 Mei 2012

Kek Pisang Walnut...



                                                                  
Pisang berangan....memang mnjadi pojaaan hatiiku.....heeeee





Assalamualaikum.....
Selamat malam semua....lepas magrib tadi sempat lagi mengadun kek pisang...erm~~lagi2 kek pisang...lagi2 kek pisang.....heeeee!!!bukan ape,senang,mudah dan sekejab jer dah siap....tambah2 pulak dibantu oleh 3 orang chef yg sangat kreatif.....!!!Sorang tukang pegang mixer(si iddin la tuuuu),sorang tukang letak butter dan gunting kertas pelapik letak dalam adunan...(si irfan)....dan sorang lagi tukang ayak tepung dengan amik barang2 keperluan...(si iqbal)...erm~~senang kerje....tapi masterchef tak berenti2 pot pet..pot pet.....
dan adegan yg paling dinanti2 kesemuanye ialah ....pebila nak taburkan cok.chip n cok.rise dan juga walnut atas adunan kek(kira hiaslah tuuuu).....kalau ikutkan hati diaorg tu....tak nak tabur walnut...nak tabur cok.chip dgn cok.rise jer bebanyak....cer tgk kat tgh tuuuu...tu kerje si iddin la....sip baik tak satu cawan dicurahkan satu tempat...di tengah2 lak tu.....yg abg2nyer tu main tabur2 cok.chip dan cok.rise.....walnut ummi....nape cket jer ditaburkan...??!!tapi ok la tuuu....walnut ni bes kalau letak banyak2..sebab rase ranggup kacang walnut tu yg bes tuuu...tapi bebudak ni tak suke sangat..so letak le ala kadar jer....heeeee!!!sesambil tgk tv masterchef.....kek pisang dah pun siap....jommmm makann!!!

Kek Pisang Walnut


Bahan2:
5 bj pisang
3 bj telur
3 cawan tepung gandum
1 cawan gula
1 cawan minyak
2sdb butter
1 1/2 sdt soda bikarbonat
1 1/2 sdt Baking pwder
esen pisang
secubit garam
walnut
coklat chip
coklat rise

Cara2:

Lenyek pisang.....kemudian masukkan tpg yg diayak dengan oda dan BP dan garam.Didalam bekas lain,pukulkan telur,butter,esen dan gula.Satukan adunan kedua2nya dan letakkkan minyak.Gaul sebati dan masukkan walnut,cok.chip dan cok.rise.Masukkan dalam bekas pembakar.Tabur lagi ngan walnut,cok.chip dan cok rise.....
Bakar > < 1 jam -180C.....
ikut kesesuan oven masing2 k....

selamat mencuba...!



Tiada ulasan:

Catat Ulasan