\


Selasa, 25 Oktober 2011

Pengat Pisang



Pengat pisang best makan d waktu hujan2 gni....makan plak panas2 ngan air kopi....fuhhh.asyik2...heee.ni la dia kalu cuti lame2 gni...masak n makan=badanpun berisi la jawabnyer...heeee
Jom kite buat kenkawan...



Bahan-bahan:

Sesikat pisang nangka (ambik dalam separuh jer dr sesikat)
2 helai daun pandan (basuh & simpulkan)
Santan pekat(saye beli yg siap dalam rm 2 pas tu  + 2 cawan air)
3 sudu besar sagu
2 sudu besar gula merah
5 sudu besar gula putih
Garam secukup rasa

Cara memasak:
  1. Mula-mula potong pisang kecil-kecil dan masukkan dalam periuk.
  2. Kemudian masukkan santan dan juga sagu (lepas basuh sagu, terus masukkan dalam periuk). Biarkan seketika sehingga mendidih.
  3. Setelah itu, masukkan gula merah dan gula putih. Masukkan garam untuk sesuaikan rasa pengat pisang.
  4. perlahankan api.didih.rase ok.tutup api...Siap..dan hidangkan.
*Sesuai untuk hidangan minum petang, untuk 6-7 orang makan pun boleh.

SELAMAT MENCUBA!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan