\


Ahad, 4 Disember 2011

Cheese Cake



walau rupeku hodoh....tapi raseku sedap....hik3.....!!!ni ler akibat  terkena kenan sebab durhake same resepi.....haaaa
terbakar  api atas dan bawah....org tak pernah bako api atas bawah laaaa kalu buat cis cake ni tapi....ermm~~~tu la...heee.Tak per...kalu kita letak die punyer topping....baru la nampak cantikkkk kan2!!!...


Assalamualaikumm....
petang tadi saye ade buat Cis cake... saye ade buat 2 adunan...
ni bukan nak lepaskan geramm...tapi nak habiskan Cream cheese dekat dalam peti ais tu...Cream cheese ni saye dah beli lame dah...dekat nak due date dah...9/12 ni dah tempohnye...lagipun saye dah nak balik kampung esokkkk...yahoooo!!!so kalu boleh clearkan..kite clearkan ape yang patut...senang citer!!Cerite pasal Cream Cheese nih...saye cube T'JA CREAM CHEESE(original premier vegetable cheese)1oo% Halal dan Low Cholesterol.saje nak cuba...mmg bagus la kite tolong produk orang islam kan...!!
Resepi nih saye intai2 dalam Blog ole2 Summer ...tuannye Badariah...tq ye..dapat jugak kongsi...tapi mintak maaflah...saye cume derhake cket!!!heeeee
Memandangkan bahan2 ade yang x de...
Susu segar x de...susu cair pon x de....so saye gunekan 3oml susu pekat + air sampai jadi 200ml (sebab 2 adunan...)+ plak chesdale 3 kpg,nak bg rase susu cket2...


Topping Coklat


Topping Blueberry

Cer tenggok base die...biskut Chips more!!!yum2!!sedapppp...

topping bluberry....yg biase2 jer....


Alhamdulillah...
Menjadi la jugak...boleh la takat nak makan2...heeee
1 adunan nih saye letakkan topping coklat...satu lagi topping blueberry....
yang topping coklat saye letakkan biskut Chips more yang ade kacang Hazel...hahaha..baru punyerrr..Besttttt tauuuu!!!
tak payah hancurkan juz susun jer dalam loyang...pas tu masukkan sedikit cho.chip dalam adunan yg toppingnye coklat tu....

Resepi:
From:Badariah(Ole2 Summer)
A
250 gm krim keju
50 gm mentega
6 bj telur kuning
100ml susu segar
paste lemon(ikot suke..)
60 gm tpg kek(saye guna tpg gandum+BP)
20gm tpg jagung

B
140gm gula halus(120gm ok je...)
6 bj telur putih
cream of tartar(saye tak letak..)
ciket limau kasturi/jus lemon

1.Cairkan krim keju,mentega,susu dalam periuk.masakkan double boile.biarkan sejuk..
2.Pukul bahan Bmenjadi berkrim dan campurkan paste lemon
3.Pukul kuning telur,pas tu masukkan tepung, dan selang selikan ngan krim keju td.
4.Campurkan bahagian B.Sebatikan...kaup balik jer
5.Tuang dalam loyang.
6.Bakar kaedah double boile.
7.mula2 bakar dalam 20 minit suhu 170C dan 40 minit lagi 140C.
8.Angkat dan sejukkan...hiaslah ngan kreativiti masing2...

SELAMAT MENCUBA!!!


2 ulasan: