Masak Asam pedas utara @ asam pedas air...masakan jenis ni tak pakai minyak,masakan tuk kesihatan...heeee...
Resepinya:
4 ekor ikan kembung
7 tangkai cili kering
1/2 labu bwg besar
1 ulas bwng putih
daun kesum
2 kuntum bunga kantan(terpulang nak letak ur x nak...)
2 keping asam keping
sedikit belacan
garam secukup rasa
4 gelas air
2 batang serai
ubi keledek(dibelah2..)...boleh juga letak bendi...
ubi keledek(dibelah2..)...boleh juga letak bendi...
Cara-cara:
- blender cili kering,bwng besar,bwng putih n belacan sampai hancur.
- masukkan air dlm periuk n bhn yg di blender td bersama daun kesum,serai n bunga kantan yg dah siap dibelah 2 dan juga ubi keledek.
- rebus hingga air sedikit didih.
- bila dah didih masukkan ikan n asam keping tadi.
- last skali msukkan garam n kacau sekali lalu.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan