\


Ahad, 30 Oktober 2011

Pulut Seri Muka Bakar Ummmphh!!

                                          sudah dkukus...tapi blom d bakar

                                                       hasilnye bila d bakar...





Assalamualaikum....Hari ni teruje nak buat pulut seri muke bakar nih...entah macam mana teringin nak makan pulut seri muka bakar nih ntah...maybe mood tgh rajin kot!.First time saye makan sewaktu posting d Pulau Pinang dulu.Ade kawan yg bawakkan ke sekolah...baru tau ade pulut seri muka bakar nih...memang sedap!!!mavelesss.hee
Tetiba hari nih...saye ternampak resepi pulut seri muka bakar nih dalam internet...so ape lagi...terus g kedai beli santan n beras pulut,pas tu terus buat!!...hasilnye...mmg berbaloi..sedap sangat.Tercapai impian d hati nak makan kuih ni...ermmmmm...sedapnyer!!pasal dah lame nak makan,saye terus buat 2 adunan...punye la tamak...hahhahaa....

kalau kenkawan nak kongsi resepinye.....ade d bawah:

Lapisan Bawah:

2 cawan beras pulut
2 cawan santan(x pekat)
sedikit garam

Lapisan Atas:

5 biji telur ayam
1 1/4 cawan santan pekat
1/2 cawan gula pasir
2 sdb tepung gandum
1 cawan air daun pandan + pewarna hijau
secubit garam

Cara:

1.Untuk lapisan bawah,bersihkan pulut dan toskan.kemudian masukkan ke dalam loyang bersama santan serta sedikit garam,dan kukus hingga masak.
2.Tekan pulut yang sudah dimasak di dalam loyang hingga padat dan ketepikan.
3.Untuk lapisan atas,campurkan kesemua bahan ke dalam satu bekas,kemudian kacau hingga sebati sebelum ditapis dan dituangkan ke atas pulut.
4.Kukus sekali lagi hingga lapisan atas masak,kemudian bakar dalam ketuhar dengan menggnakan api atas sahaja pada suhu 120 darjah celcius selama 5-10 minit.
5.Bila sudah siap,biarkan sejuk baru potong dan hidangkan...

SELAMAT MENCUBA....

Jumaat, 28 Oktober 2011

Buah Mahkota...


Assalamualaikum....kalau kawan2 nak tahu...ni la Buah Mahkota Dewa yang Gah dikatakan dalam mgubati pelbagai penyakit...
Saye juga ade terbaca dalam majalah Harmoni,bahawa tanaman ini berasal dari Indonesia dan bermanfaat untuk mengatasi lemah syahwat,penyakit kenser,diabetes,jantung dan tekanan darah tinggi.
Biarpun bijinya beracun,buah mahkota berkhasiat menghilangkan kegatalan dan bersifat antikanser.Manakala daunnya mengandungi antihistamin,alkoloid,saponin dan polifenol(lignan).Kandungan alkaloid membuatkan buah mahkota dewa berkhasiat dalam meneutralkan kandungan racun di dalam tubuh.Sedangkan saponin menjadi sumber antibakteria dan antivirus,meningkatkan sistem kekebalan tubuh,mengurangkan kadar gula di dalam darah dan mengurangkan penggumpalan serta pembekuan darah.
Saye juga ade d kenalkan oleh rakan saye tentang kopi Pra Campuran Mahkota Dewa 14 Dalam 1...erm~~Boleh tahan!!!sedap.....baru jer minum 1 minggu...
kenkawan leh la cubeee....

kenkawan yg nak study malam @ buat assgmnt ker....boleh la cube...mana tau dapat kesegaran dan tak ngantuk...!!

Khamis, 27 Oktober 2011

Rotiiiiii

                                                    Blom dimasak



                                            Sudah masak dan dsapu ngan Butter




Assalamualaikum.....hari ni hajat nak makan roti di waktu petang....tapi termakan d waktu malam plak....sebabnye,petang tadi baru menguli tepung...so tunggu nak kembang lagiii...jadi kul 9 malam baru leh makan rotiii ni...heeee
Malam nih kire makan rotiii jer la....hahahaha.Baru kuar oven  nii....panas2!!...cicah air kopi.....!!fuhhh...cedappp.!!tak pe yg lebih simpan dalam Tperware.tutup....then sok pagi boleh makan lagi.

Rabu, 26 Oktober 2011

Popiah Goreng



Assalamualaikum....erm~~~ni la dia makan petang saye sekeluarga...!lapar memanjang perut ni kalau cuti2 begini.senang dan mudah jer.tak payang nak mengadun beriya2...coz kulit popiah beli je...balik masak inti ngan kuah....dah boleh makan.heee
kalau nak beli dapat 2...3 biji je...kalau buat....berpuluh2 biji dapat makan.tambah2 kalau anak2 plak kaki makan...pas tu yang penting...leh bagi jiran!!Pahale tuuu...
kite share sesame k....saje2 je...!walau mudah,simple dan senang...heeee...juz wat koleksi!.

Intinye:

2 biji karot     - dipotong memanjang
2 biji senkuang - diotong memanjang
telur sebutir (kalau ade udang lagi best....manis!!-potong kecik2)

1.letakkan minyak 2 sudu,pastu masukkan telur dan kacau sehingga hancur.
2.masukkan karot dan sengkuang.perlahankan api.masak hingga layu sedikit.letakkan garam secubit dan sedikit lada sulah(kalau nak...).kacau rata dan tutup api.
3.Boleh letak di tgh2 kulit popiah,gulung dan gamkan ngan telur kuning dihujungnya.
4.Pas tu boleh ler goreng......
5.Buat banyak2...pas tu nak makan...baru goreng.yang lain2 letak dalam Tperware bertutup letak dalam peti ais.....baru best...makan panas2!!!ranggup gtuuu....


kuahnya:Resepi From Mak...

1.masukkan cili blander 2 sudu + 2 sudu cili sos
2.masukkan air dalam 1 cawan
3.masukkan gula pasir 2 sudu + 2 sudu gula merah
4.masukkan cuka 1 sudu
5.masukan 2@3 ulas bawang putih diketuk
6.masukkan  1 sudu tepung jagung-dibancuh ngan air

*masak hingga mendidih dan pekat.tutup....dah boleh makan....

SELAMAT MENJAMU SELERA....

Selasa, 25 Oktober 2011

Pengat Pisang



Pengat pisang best makan d waktu hujan2 gni....makan plak panas2 ngan air kopi....fuhhh.asyik2...heee.ni la dia kalu cuti lame2 gni...masak n makan=badanpun berisi la jawabnyer...heeee
Jom kite buat kenkawan...



Bahan-bahan:

Sesikat pisang nangka (ambik dalam separuh jer dr sesikat)
2 helai daun pandan (basuh & simpulkan)
Santan pekat(saye beli yg siap dalam rm 2 pas tu  + 2 cawan air)
3 sudu besar sagu
2 sudu besar gula merah
5 sudu besar gula putih
Garam secukup rasa

Cara memasak:
  1. Mula-mula potong pisang kecil-kecil dan masukkan dalam periuk.
  2. Kemudian masukkan santan dan juga sagu (lepas basuh sagu, terus masukkan dalam periuk). Biarkan seketika sehingga mendidih.
  3. Setelah itu, masukkan gula merah dan gula putih. Masukkan garam untuk sesuaikan rasa pengat pisang.
  4. perlahankan api.didih.rase ok.tutup api...Siap..dan hidangkan.
*Sesuai untuk hidangan minum petang, untuk 6-7 orang makan pun boleh.

SELAMAT MENCUBA!

Kek Batik






Taraaaaa...nie la kek batikku.menjadi la juga.ini percubaanku kali yg ke 3.mmg nampak mudah,tapi kalu tak kena gayanye,kek akan menjadi lembek atau keras @ terlalu kering...boleh la kalu takat nak makan anak beranak...kalau kawan2 nak cube boleh la try resepi d bawah ni...

Resepi:

1 tin susu Pekat
1 peket milo @ serbuk koko
1 cawan marjerin
1/2 cawan air
11/2 bungkus biskut marie  @ 2 bungkus (d patah2kan)-ikut kesesuaian

Cara2:
Cairkan marjerin,pas tu masukkan susu,gaul sebati.masukkan air,milo@koko...kacau sebati,masukkan biskut marie..kacau hingga sebati dan tutup api.letakkan dalam loyang yang berlapik dengan plastik.,supaya senang di angkat.letak dalam peti sejuk.4 - 5 jam boleh lah d potong.

BESDAY MY DARLING




   Happy Besday sayang...erm~~pertambahan angka,menunjukkan yg kita ni dah pun melangkah ke usia yg tue...harap dengan pertambahan usia,dapat meningkatkan juga iman kita...berubah menjadi yang lebih baik lagi...moga lebih bertanggungjawab terhadap semua perkara...harap dapat berfikir sebelum bertindak...harapan yg terbaek untuk sayang...
   Ayang doakan moga dikuatkan iman selalu...dan juga d murahkan rezeki .erm~~walau tak sempat nak sambut d luar,ala kadar jer la...sambut d rumah...kerana cbuk bekerja 24 jam...pe2 moga happy sokmo!!

Ahad, 16 Oktober 2011

Puding Karamel Biskut Craker...




Ini le rupe puding karamel biskut craker...sodapppp....kalu letak dalam frzzz...lagi sodap!!yum2!!resepi ade d ruangan bawah....sape yg nak try buat sile la tgk:))...selamat berhujung minggu...

Sabtu, 15 Oktober 2011

Kek Marble..





sedap d makan bila2 masa saja....

KARIPAP...




Hajat Di hati nak makan karipap la malam ni...cam mgidam la plak...!!...so buat la sekadar nak makan.Tq NurQalbun...dapat la makan ckit mlm ni...goreng ckit selepas along balik tuisyen td.so mmg la ksukaannyer makan panas2...krup2...rangupnye...sodapppp.esok pagi leh goreng buat makan pagi ...Jom kite buat....


Bahan Inti:
  1. Kentang - 1 kilo (dipotong dadu)
  2. Rempah kari ikan (1/2 rempah baba's + 1/2 rempah adabi)
  3. Udang kering - lebih kurang 1/2 genggam (ditumbuk/dikisar/xyah wat pape) haha
  4. Gula (3 - 4 sudu)
  5. Garam secukup rasa
Bahan Kulit Karipap (Doh):
  1. Tepung gandum - 1/2 kilo
  2. Minyak masak - 1/2 cawan - ni bahan rahsianya..haha
  3. Air garam - secukup rasa
Cara-caranya:
Inti
  1. Panaskan sedikit minyak
  2. Tumis rempah (api jangan terlalu besar, hangit kang!)
  3. Masukkan air + kentang + garam + gula
  4. Sekiranya air sudah kering tetapi kentang belum empuk, masukkan air lagi sehingga empuk dan kering. siap! (biasanya tambah air sekali jeh)
Kulit (Doh)
  1. Gaul rata tepung dan minyak (sehingga boleh dikepal) jika tidak tambah sedikit minyak lagi.
  2. Masukkan air garam, dan adun sampai licin permukaannya.
Seterusnya, masukkan inti dalam tepung yang diuli (kalau guna mesin tu ambil saiz 4 baru besh..rangup..hehe).. dan goreng dalam api yang sederhana.
Sekiranya ingin simpan dahulu atau teringin makan masa panas sahaja, goreng separuh dahulu. Kemudian masa teringin makan goreng buat kali kedua. siap!

*untuk intinyer kita boleh jer nak letak pe2....ayam ke @ daging....ikut suke...macam saye,masukkan ayam dan rempah daging....

Isnin, 10 Oktober 2011

BESDAY ANGAH...






Balik sekolah tadi,antar anak2 ke Kafa...dan terus ke dapur tuk mmbuat kek besday anak ke-2 ku Muhammad Iqbal Bin Mohd Faisol yang ke 7 tahun.Memang nak suprisekan die...bile balik dari Kafa nnt...terus kek terhidang atas meja.Ini ler janji umi tuk angah,walaupun dah berlalu,tetap umi buatkan kek kesukaan angah...kek coklat moist.Maafkan umi,sebab banyak minggu umi tak tumpukan perhatian tuk anak2 umi.Ini bukan bermakna umi dah tak sayangkan korang...tapi mase umi terlalu sibuk tuk semua...fahamilah umi...umi sayangkan korang!!lebih dari segala2nya...kalau boleh umi nak jadi yang terbaek tuk semua...tapi ade kalanya umi tak mampu...kebetulan besday angah ri tu umi tgh sbuk nak pekse dan kena G pulak ke Lipis...jadi terlepas untuk itu...Umi doakan Angah menjadi anak soleh,jangan lupa belajar solat,ngaji bagi pandai...apa2 terbaik tuk anak2 umi...muahhhhh!!cayang anak2 umi....
Kek ni,tak la secantik yg dekat luar cna...umi dekopun hancussss...sebab dah lame tangan ni berhenti dr mmbuat kek...dah jd keras....heeee.pe2 harap anak umi sukee...

Kek Marble..



Tempahan dari Ani(Pejabat).....TQ

Ahad, 9 Oktober 2011

Tempahan dr Haza



TQ Haza....

Exam...oh Exam......



Erm~~adussss....baru2 ni aku mnduduki exam yg pertama tuk prgram IPG di lipis....dah bertahun2 tak pekse tetibe jer nak duduk dalam dewan dan exam...fuhhh!!berpeluh &berdebar2...rasenye.selalunyer kita yaang jage pekse,ni kita plak yang nak amik exam.Alhamdulillah...dahpun berakhir semalam...siksonyooo....heeee.hanya Allah yang tahu....3 paper...Tamadun Islam,BI dan juga literasi nombor....erm~seram rasenye kalau nak di ingatkan semula....gelabah juga bila yang di baca tak naik.hanya Allah yang tahu ketika itu...pe lagiiiii....gorenggg jer la.harap2 goreengan aku kali ni menjadi dan mintak2 la lepas ke sem.2.Mudah2an Allah memberi kejayaan untuk aku dan rakanku jugak....kita jumpa PIM3 semuanya tahun depan!!!!...insyaallah.


bayangkan....duduk dalam dewan cam ni....lecture plak lbh 10 orang....hu3.....Takotnyeeee.....pe2 aku akan berjaya insyaallah....yakin+tawakkal=kejayaan...insyaallah.moga aku bersedia plak untuk fasa yang ke-2 pada 29 dan juga 30 hb ni....permudahkanlah segala2nya tukku Ya Allah...