Hari ni terasa frust sangat....hajat nak buat projek mega....."projek nak buat Roti"...sbbnye esok nak bawak ke sekolah tuk kawan-kawanku....ramai yang memesan suh buat banyak2...tapi puas mencari tempat pemutar dalam mesen roti dah ilang....hu3....so untuk tidak terasa frust sangat...beralih membuat muffin pandan badam ni tuk minum petang ngan anak2...rase2nya...tak kan jumpe...sedih ni!!!bayangkan....benda kecik leh ilang...so dah tak leh la buat roti lagiii...kecualilah beli baru...uwaaaa....Redha dengan ketentuan....pujuk hati...!kawan2 minta maaf ya smentara ni kira roti tak leh la buat...
erm~~jom la minum petang ngan milo panas.....+ muffin pandan ni....
resepi:
sumber:Fazlinil Irma
200gm tepung gandum
1 1/2 tsp baking powder
1/2 tsp soda bikabonat1/2 tsp garam halus
120gm gula castor
200ml santan kelapa (dalam kotak)
100ml minyak jagung2 biji telur*1 tsp pandan paste (Boleh bubuh extra kalau nak lebih hijau)*1/2 tsp pandan essence
Bahan topping ikut selera - Almond slices, kismis, ceri etc.
Nota :
*Sekiranya tiada pandan paste atau pandan essence, boleh blend 5-7 helai daun pandan bersama 200ml santan di atas dan tapis ya.
Cara:
1. Panaskan oven pada suhu 190 darj cel. Sediakan loyang muffin dan paperliners.
2. Ayak tepung, baking powder, soda bikabonat dan garam halus. Masukkan ke dalam sebuah mangkuk besar. Campurkan gula halus dan kacau rata menggunakan whisker.
3. Campurkan ke semua bahan basah ke bahan kering. Kaup balikkan sekadar kesemua bahan bercampur. Adunan akan kelihatan seakan berketul2 sedikit (lumpy).
4. Isikan adunan ke dalam paperliners dan taburkan kepingan almond di atasnya.
5. Bakar selama 20minit.
resepi:
sumber:Fazlinil Irma
200gm tepung gandum
1 1/2 tsp baking powder
1/2 tsp soda bikabonat1/2 tsp garam halus
120gm gula castor
200ml santan kelapa (dalam kotak)
100ml minyak jagung2 biji telur*1 tsp pandan paste (Boleh bubuh extra kalau nak lebih hijau)*1/2 tsp pandan essence
Bahan topping ikut selera - Almond slices, kismis, ceri etc.
Nota :
*Sekiranya tiada pandan paste atau pandan essence, boleh blend 5-7 helai daun pandan bersama 200ml santan di atas dan tapis ya.
Cara:
1. Panaskan oven pada suhu 190 darj cel. Sediakan loyang muffin dan paperliners.
2. Ayak tepung, baking powder, soda bikabonat dan garam halus. Masukkan ke dalam sebuah mangkuk besar. Campurkan gula halus dan kacau rata menggunakan whisker.
3. Campurkan ke semua bahan basah ke bahan kering. Kaup balikkan sekadar kesemua bahan bercampur. Adunan akan kelihatan seakan berketul2 sedikit (lumpy).
4. Isikan adunan ke dalam paperliners dan taburkan kepingan almond di atasnya.
5. Bakar selama 20minit.
#Saya just tambah 50gm serbuk badam.Dan menggunakan susu segar bg mggantikan santan cz tak de...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan