\


Selasa, 1 Februari 2011

Resepi roti...


250 gm tepung roti
1/2 sdb susu tepung
1 sdb gula kastor
6 gm yis kering
100 ml air
30 gm butter
1/4 sdb breade improver
20 gm telur


1.masukkan semua bahan kecuali butter.uli sahingga adunan sebati.
2.masukkan butter dan uli lagi.bila doh sempurna di uli apabila sedikit adunan di ambil dan direnggangkan dan jika tidak berlubang spt roti canai...bila di tebar/tarik....kira sempurna la...
3.tutup ngan kain lembab dan biarkan di tmpat kering/panas.tunggu naik hingga 2x..
4.tumbukkan doh yang telah naik dan bahagikan doh mengikut berat dikehendaki....buat bulat2 dan letakkan dalam dulang/loyang pembakar yg disapu marjerin...ur butter.
5.doh tadi di sapu ngan egg wash..
bakar ngan suhu 160...dalam 15 @20 minit...ikut oven masing2....
lepas masak leh la di sapu ngan butter di atas permukaan roti tersebut.....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan