\


Ahad, 1 Januari 2012

Ulang Tahun perkahwinanku...






Assalamualaikum.....
erm~~Tarikh ulang tahun perkahwinanku dah pun berlalu pada 28/12 yang lalu...keknyer pun dah hancur lebur...heeee.baru nak uplrd...Bz sangat katakan...kek ni saye buat ala2 Rainbow kek....tapi saye buat tak de sangat warne rainbownyer...pakai yang mana ada....kira boleh la..nak telan jer...Selamat Ulang tahun perkahwinan kita buat my hubby,...moga d kuatkan iman kita,bertambah amal ibadat kt,...mg d kuatkan kasih sayang kita sampai ke akhirnye...hu2...!!

Resepi Rainbow cake nih saye rujuk d blog Pn.Azlita...mmg idola la dalam masakan kek...mmg cantik2 dan kemas jer hasilnyer...terima kasih daun keladi...tapi hasil yang sayu buat ni tak la secantik Pn.Azlita buat....boleh la setakat yang mampu...bahan2nya pula setakat yang ade je...hee
Saye juga ade tgk fb dr sis PU3...my idola jugak ni...mmg menjadi...!!keknye kemas dan cantik....wderfull!

Jom kita tgk resepinye:

Resepi Rainbow Cake

3 cwn(340g) tepung gandum
4 sdk baking powder
1/2 sdk garam
1 cwn butter(suhu bilik)
2 cwn gula castor(bleh kurangkan cket sbb manis..)
5 bj putih telur-A
2 sdk esen vanila
1 1/2 cawan susu segar
pewarna oren,merah,kuning,biru,ungu dan hijau
kertas minyak

Cara:
Sediakan 3 loyang yang 8 inci k,sapu dengan butter@marjerin dan alas dengan kertas minyak.panaskan oven 170C.
Ayakkan tepung,BP dan garam-ketepikan...
Dalam bekas mixer,pukul butter dan gula sampai kembang dan gebu(jd putih).kemudian masukkan putih telur-pukul hingga gebu dan ringan.masukkan esen vanila,kemudian perlahankan mixer dan masukkan tepung berselang seli dengan susu.Boleh juga guna spatula dan guna kaedah kaup balik...
Bahagikan adunan sama banyak...letakkan pwrna...
Bakar adunan td satu persatu-170C dengan menggunakan api atas bawah dan bakar selama 15-20 minit.
keluarkan dan sejukkan dulu...baru susun dan hias....
* tepung kena selang seli ngan susu...

untuk topping plak saye jz buat icing cream jer...lebih senang dan mudah...heee tapi tak la sesedap cam coklat mausse(putih)....

500g krimwell
500g butter
200g golden syrup

Pukul krimwell-20 minit.pukul dengan sederhana.campurkan butter,golden syrup dan pukul selama 20 minit...

Golden syrup:
A
200g gula
1/4 potong limau nipis
50 gm air
B
20g air

cara:
masak bahan A sampai perang dan masak,tutup api,tambah bhn B.
*lebih smooth...

Bawah sini resepi coklat mousse:

150 coklat masakan(yg putih)
1sdb gelatin
100ml air
200g whipping cream
40g gula halus

cara:
  • Masukkan gelatin dalam bekas yang mengandungi 100ml air-biar 5 min.
  • Masukkan coklat masakan(putih) di dalam periuk dan guna kaedah double boile.
  • Masukkan coklat putih yg diangkat td dan campurkan campuran gelatin tadi.kacau sebati..
  • Pukul putih telur sampai bertanduk.(tak jatuh bila d angkat)
  • Dalam mangkuk lain,pukul wpping cream td.
  • Masuk wpping cream dan coklat cair ke dalam putih telur.kaup balik...dah boleh sapu pada kek.... 

*Gelatin bleh guna produk halalgel Halagel Webmaster

2 ulasan: