Isnin, 18 Julai 2011
Apam Beras..
Salam kenkawan cmua....chat???harap chat ....heeeee....d cni saye nak kongsikan sesuatu dengan kawan2....erm~~petang semalam hajat d hati untuk mmbuat Kuih Bunge Pudak...sejenis makanan dari utara...entah la....tapi saye tak pernah makan....tgkpon tak pernah....Kuih ni...d perkenalkan oleh rakan sekerja....bukan dia bawak...tapi d beri nama saje...katanya makanan org utara....so die suruh saye try buat...katenye sodap...so ptg semalam...tgh rajin nak masak...!!kira bukak tenet nak cari resepi Kuih Bunge Pudak ni....cari punye cari...so terjumpe la resepi kak Ros...erm~~tanpa mmbuang mase...terus G dapur dan buat...mase bancuhan tu nak jadi cerite lucu....dalam resepi nak masukkan bancuhan tepung pulut.....tapi saye dah tersalah letak.....terletak tepung berasssss...hu3...patut la masukkan dalam kuali....melekat jer....erm~~puas jugak bertanyekan kenapa tak jadiii nih....upe2nyer tepung beras......so tergendalah lah kuih yang nak d buatkan tu.....rase frust sangat,...tu la lagaknye orang yang tak pro mmasak ni....tapi nak buat jugak....so tepung yang saye bancuh tu....tak tahu nak buat ape....alhamdulillah lah ade gak kawan yang menyelamatkan keadaan dari terus d buang begitu aje....tu la yang jadinyeeee Kuih Bunge Pudakkkk bertukarrrr jadi Apam Berasss...heeee...dapat gak mmbuat sesuatu yang boleh d makan....Belajar dari kesilapan....mmbuatkan ku lebih yakin dengan sesuatu....pengalaman menjadikan kita matang.....ye tak kenkawannnn........heeee
kalau kawan2 rase nak buat jugak Apam ni...so leh la tgk resepi d bawah niii....
Resepinyer:
500g tepung beras(plastik waneeee merahhh)make sure okk!!hahhaaa
gule 2 cawan
tepung gandum 1 1/2 cawan
Yis satu peket(d bancuh dahulu....)dan tunggu sehingga yis naikk
Air (dalam 4 cawan....)bergantung dengan bancuhan...
Nasi( dalam 2 cawan ) d blend..
kelapa parut(yg putih sahaja..)
Cara2:
Mule2 masukkan tepung beras + tepung gandum di dalam bekas...di bancuh ngan air...tak terlalu likat dan cair....(agak2)kemudian masukkan gule,nasi yang d blend,bancuhan yis.....di kacau sebati....pas tu bolehlah
diasingkan kepada 3 bahagian....untuk d letakkan wane....erm~~pasti menarik dan tertarik.....hee
tunggu dalam 30 minit dan bolehlah diletakkan ke dalam bekas yang kecil2....dan kukuslah selama 20 minit....
angkat.....dan bolehlah d letakkan ngan kelapa parut......campur ngan sedikit garam(jangan banyak)....dan bolehlah ngapppp!!
#bancuhan yis saye masukkan air suam2 kuku dan campur ngan 1sdb gule....
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan