Salam.....Petang nie kita layan pengat durian lak......heeeeee...semalam my hubby beli durian....tak lah banyak...so takat nak makan gtu tak puas...so....saye buat pengat kesukaan saye nih...dah lama tak makan pengat durian....kalau orang utara..dia panggil serawa durian....erm~~~sedap di makan ngan roti atau pulut.....
Tapi petang nih...makan jer la ngan roti..tak sempat2 dah nak masak pulut...
pegi mana2pun tgk ada durian..terliur tengok...kalau yg ok tu 1 kg mau ada dalam 10 hinggit.....tapi yg kureng ckit tu 6 @ 7 hinggit gak la.....tapi ok jer...boleh makan gak.kaya la tokey durian....sesekali tu leh la takat nak makan....kan2!!...
jemput makannnnnn.....
kalau nak buat pengat ni sonang jer....
yang pertama:
1.mesti ade durian
2.mesti ade santan
3.tak semestinye ade sagu
4.ade daun pandan....
hee..
dah ade semua......
meh kita buat.....
20 ulas isi yg kecil2
santan pekat lebih kurang 3cawan + 3 cawan air biase
sagu lebih kurang 3 or 4 sdb...rendamkan
3 helai daun pandan
1/2 cwn gula+2 kping gula melaka(ikut kesuaian.....)leh kurang bg yg tak gemo manis
letakkan semua bahan....masak api yg sederhana...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan