\


Rabu, 25 Januari 2012

Laksa Perlissss....





Salam petang kawan2 cmuee....erm~~masih cuti raye cine ker??heee,saya masih bercuti...cuti lame nih tak tahu plak nak buat ape...melainkan masakkkk,makannnn,relex2...same anak2....
hari ni teringin sangat nak makan laksa perlis nih...so buatlah jugak...heeee,memandangkan saye mmg mmbesar d perlis so mmg tak dapat d pisahkan dengan lakse utara nih...dapatlah juga makan anak beranak d petang2 gni...anak2 nih kalu cuti aje...mesti siap makanan atas meja...kalu tak,mmg tanye,umi ade ape mi...nak makan....lapar lah...hahh tu la ayatnyer....tak pun kena de biskut ker ape ker...baru ok...

kalau kenkawan teringin jugak
Jom kita buat sesama k....

Untuk lakse...beli laksa dan balik rendam..agak kembang..boleh rebus...dan agak2 dah lembut br angkat dan toskan...tu tuk lakse kering...ade gak lakse basah yg siap d jual....lagi mudah...balik masak kuah jer...kalu kita beli kat pasar malam tak sama...kuahnyer cair...tak sedap....so kita buat sendiri..kasi ikan lebih...baru pekat kuahnye...ahaks...

kuahnya:

14 ekor ikan selayang or ikan kembung(d rebus)
10 tangkai cili kering(ikut kesesuaian)-d kisar
3 labu bwg merah(d kisar)
sebesar ibu jari belacan utara(d kisar)
seikat daun kesum
2 tangkai bunga kantan(terpulang...kalu suka)
garam
asam keping

cara:
1.rebus ikan dan buangkan tulang.letak dalam bekas.dan d kisar...jangan terlalu lama...isi ikan mnjadi halus(x best )hee
2.Air rebusan ikan d tapis dan d letakkan semula d atas api,bukak perlahan,masukkan ikan yg d kisar,
3.masukkan juga bahan2 kisar yg lain ke dalam periuk td
4.masukkan daun kesum dan bunga kantan
5.kisar tulang ikan td dan tapis tuk dapatkan airnya sahaja
6.masukkan garam
7.masukkan asam keping
biarkan mendidih dan biarkan pekat ckit...slowkan api,rase semuanye ok...bleh tutup api...
dah boleh makan.....selamat mencuba!!!

Bahan tabur:
timun
bawang
daun selom
lada kecil
telur rebus
limau nipis







Tiada ulasan:

Catat Ulasan