\


Ahad, 29 Januari 2012

Kek Peach






Assalamualaikum.........
Selamat malam cmua....erm~~dah tdo ker??ntah nape la sy rajin sangat malam nih...org duk rehat2 tgk TV,....sy cbuk nak buat kek peach nie....bukan ape terliur tgk dalam album resepi sis PUTERI manje....rase nak makan malam nie jugak....heeeee
Lagipun yg teringin sangat nak cuba nie pasal buah peach ade lebih lg dr hias atas kek karamel tempahan dr kawan td....
Tapi sis....sorry ler ek...saye sudah derhake cket ngan resepi sis....heee...konon2nyer nak buat banyak cket...almaklumlah peach ade banyak lagi....kek nih ade rase masam2 manis gtu...best!!...rugi tak cube....heee....tapi apepun resepi sis adelah yg terbaekkk....tgk kek yg saye dah buat....tak jd secantik kek sis PU3....tu la derhake lagi.....kah2...
Citer banyak pun tak guna....meh kite buat:

Resepi sis PU3:

100gm butter
80gm gula castor
120 gm tepung gandum + 1/2 sdt BP(ayak)
2 bj telur A
150gm buah peach
cara:
1.Pukul Butter+gula-kembang
2.Dalam mangkuk lain,pukul telur sekejab(macam buat telur dadar)kemudian masukkan ke dalam adunan butter td sedikit demi sedikit sambil di pukul.
3.Dengan menggunakan senduk kayu,masukkan bahan yg diayak dan kacau sampai rata.
4.X last masukkan buah peach gaul sampai sebati
5.Gris loyang dan letak kertas minyak.masukkan adunan.
6.Bakar dalam oven pd suhu 170 selama 40 minit.

Resepi saye:

250 butter
220 gula castor
220 tepung gandum + 1sdt(ayak)
4 bj telur A
300gm buah peach
6/7 sdb susu segar

Care2:
1.Pukul butter+gula..putar hingga kembang
2.Masukkan telur
3.Masukan tpg...selang seli dgan susu
4.Masukkan buah peach...kaup balik ngan senduk...sampai sebati
5.Tuang dalam bekar yg d sapu ngan butter/lapik kertas minyak...
6.Bakar dalam oven....180 selama 45/50 minit....bergantung oven masing2.

Sabtu, 28 Januari 2012

Kek Karamel...





TERIMA KASIH DAUN KELADI BUAT ANI...HARAP BERPUAS HATI....

Jumaat, 27 Januari 2012

Pizza Hot sosej....


Blom di bakar lagi....

 




Assalamualaikum.....
taraaa...pizza hot saye dah siap....baru jer kuarkan dr oven...kire dinner ngan pizza ni la kot...heeee
Dah lama saya teringin nak buat sendiri pizza nih...kira nak g pizza hut...erm~~tak la kot!!homemade lagi bagus walau tak sesedap rase...tapi puas ati buatan sendiri....
dekat umah yang ade tak seberapa..tapi kira boleh la...ade sosej ngan bebola ketam jer...kira jadi lah jugak...ni kira nak try2 jer dulu...resepi ni boleh jer amik mana2 resepi roti...pas tu letak dalam bekas...tak kira la bulat ker..4 segi ker...boleh belaka...untuk sosej,saye selalu beli jenama prima...satu jenama yg di jamin halal....erm~~boleh layari website:www.primahalal.com
macam2 saye boleh beli brg2 frozen jenama prima ni...kire tolong promosi....selagi ade yang myakinkan dan d percayai..so inilah pilihan saye...pilihan terbaik dari ladang...hik2
sosnye pulak cuma letak sos tomato ngan sos cili jer...senang cter...

Doh:

280g tpg berprotin tinggi(tpg gandum jer...)
15g butter
1sdt gula
2sdb susu tpg(amik anak punyer x pe...)
1sdt garam
180ml air suam
11/2 sdb yis mauripan

Bhn2 topping:
sosej
bebola ketam
lada benggala
BB tomato
keju cheddar
mayonis
sos tomato/sos cili


*ikut citarase masing2.....

1.Campurkan tpg + susu,butter...uli atau masukkan dalam brd maker...sebatikan.
2.Air suam d bancuh dulu ngan gula,pas tu masukkan yis...tunggu sampai yis naik berbuih...
3.Pas tu baru campurkan ke dalam adunan tpg td...sedikit2....
4.Kalau agak terlembek...tambahkan tpg...
5.Uli sebati.....biarkan doh naik sekali ganda...ditutup ngan kain lembab.
6.Bila doh naik....uli smula doh td...dan bleh letakkan di dalam bekas....tekan2 bg rate...
7.Letakkan sos(saye letak sos tomato ngan cili jer....),pas tu letaklah bahan2 topping td...
8.Masukkan dalam oven.Bakar dalam suhu 180C.kira2 20 minit....+ 8 minit api atas bawah....

Dah siap.....boleh ngappp!!





HARI JUMAAT YANG BERKAT...



Begitu besarnya hikmah hari Jumaat atau dalam bahasa Arabnya “Jumu’ah” yang berasal daripada perkataan “jama’a”, bermakna ‘berkumpul’. Berkumpul yang dimaksudkan di sini ialah menunaikan solat dan mendapatkan ilmu (melalui khutbah) dengan ‘duduk sama rendah berdiri sama tinggi’ bersama-sama jemaah lain tanpa mengira warna kulit atau pangkat, kekayaan, dan keupayaan. Pada waktu inilah nilai manusia itu sama, yang membezakannya hanyalah iman dan takwa terbit tanpa disedari. Oleh hal yang demikian itu, hari Jumaat dikatakan hari untuk umat Islam berkumpul, memanjatkan doa serta membuat pelbagai amal kebajikan untuk mendapat keredhaan dan rahmat daripada Allah S.A.W.


Penghulu Segala Hari
Banyak hadis menerangkan kelebihan hari Jumaat, misalnya hadis Rasulullah S.A.W yang diriwayatkan Abu Hurairah berkenaan penghulu hari, bermaksud: “Jumaat dinamakan sebagai `Sayyidul Aiyam’ iaitu penghulu segala hari (hari yang sebaik hari).” Katanya Rasulullah SAW bersabda: Kita (umat Muhammad) adalah yang terakhir (datang ke dunia) tetapi yang terdahulu (diadili) pada hari kiamat. Kita adalah yang paling dahulu masuk syurga, padahal mereka diberi kitab lebih dahulu daripada kita sedangkan kita sesudah mereka. Kita diberikan petunjuk oleh Allah akan kebenaran yang mereka perselisihkan itu yang Allah telah tunjukkan kepada kita iaitu Hari Jumaat. Maka hari ini (Jumaat) adalah untuk kita. Besok (Sabtu) untuk kaum Yahudi dan lusa (Ahad) untuk kaum Nasrani.

Kelebihan Hari Jumaat
Jumaat dikhabarkan sebagai hari yang istimewa dan mulia. Pada hari Jumaat berlakunya lima peristiwa yang penting, iaitu
1)  Allah ciptakan Adam ,
2)  Allah turunkan Nabi Adam  ke bumi,
3) Allah mematikan Nabi Adam,
4)  Pada hari itu juga ada satu saat yang tidak ada seorang hamba pun yang memohon sesuatu, kecuali Allah akan perkenankan permohonannya, selagi ia tidak meminta sesuatu yang haram.
5)  Pada hari itu juga akan terjadinya hari kiamat. Tidak ada satu malaikat pun, sekalipun yang amat dekat kedudukannya di sisi Allah, langit, bumi, angin, gunung, juga lautan, melainkan kesemuanya memohon belas kasihan pada hari tersebut.
( Riwayat Hadis Muslim)
Dalam hadis lain, Rasulullah S.A.W bersabda yang bermaksud: “Hari yang dijanjikan ialah hari kiamat, hari yang disaksikan ialah hari Arafah dan hari yang menyaksikan ialah hari Jumaat. Matahari tidak terbit dan tidak terbenam pada mana-mana hari yang lebih mulia dan afdal daripada hari Jumaat.” (Hadis riwayat Tirmidzi).

Kelebihan Solat Jumaat
Solat Jumaat dua rakaat yang difardukan ke atas umat Islam membuktikan hari itu semulia hari yang perlu diambil manfaat untuk mendapatkan ganjaran ALLAH daripada setiap amal ibadat yang dilaksanakan.
Selain itu, hari Jumaat juga merupakan satu hari yang cukup mustajab dan istimewa untuk kita semua berdoa meminta pertolongan, nur dan hidayah daripada Yang Maha Esa.
Rasulullah bersabda: “Sesiapa hadir solat Jumaat pada saat pertama, dia umpama berkorban seekor unta. Sesiapa hadir solat Jumaat pada saat kedua, dia seperti berkorban seekor lembu. Sesiapa yang menghadiri solat Jumaat pada saat yang ketiga, dia seperti berkorban seekor kibas. Sesiapa hadir solat Jumaat pada saat keempat, dia seperti memberi hadiah seekor ibu ayam dan sesiapa hadir solat pada saat kelima, dia seolah-olah memberi hadiah sebiji telur.”
Apabila imam naik ke mimbar, malaikat menutup buku catatannya dan ikut mendengar khutbah. Justeru, sesiapa yang datang untuk solat selepas itu seolah-olah dia hanya datang untuk solat semata-mata, tidak direkodkan di dalam buku kehadiran malaikat.

Kesimpulan
  • Melalui penerangan itu jelas sekali Jumaat bukan sebarang hari, malah begitu dimuliakan dan sewajarnya ia turut dimuliakan umat Islam.
  • Apabila imam naik ke mimbar, malaikat menutup buku catatannya dan ikut mendengar khutbah. Justeru, sesiapa yang datang untuk solat selepas itu seolah-olah dia hanya datang untuk solat semata-mata, tidak direkodkan di dalam buku kehadiran malaikat.
  • Melalui penerangan itu jelas sekali Jumaat bukan sebarang hari, malah begitu dimuliakan dan sewajarnya ia turut dimuliakan umat Islam.
Sumber:  Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (YAKIM)
Yayasan Dakwah Islam Malaysia (YADIM)

Muffin Coklat Chips...






Assalamualaikum....

Salam Jumaat buat cmua kwn2 Blog....moga ceria2 selalu...
erm~~saye buat sesuatu tuk d makan bersama anak2...resepi nih...saye ambil dr kak Zu( Blog semanis gula)...saye suke skodeng muffinnyer..mmg kalu tgk ...kasi leleh air liur jer..mmg cantik dan gebu...tergoda u.....tapikan saye buat muffin nih tak la jd segebu dan secantik muffin kak zu...mana silap saye ye???!ape yg penting...rasenyer mmg cedapp!!yummy...saye dapat satu adunan nih dalam 16 bj...bdk2 mmg suke...!!saya masak muffin nih pun anak2 tgh tunggu setia...bila nak masak...lambat lagi ker umiii??erm~~~
Jom kita kongsi resepi kak zu nih.....

4 tbsp butter (cairkan)
2 cwn tpg gandum
1 cwn gula castor
1 cwn susu segar
2 tbsp baking pwder
1/2 tsp garam
1 bj telur
vanila
choc.chips

cara2:

#Campurkan semua bhan kering.Telur dipukul perlahan,campur susu,butter...campurkan ngan bahan kering td.Bakar 180C selama 30 minit.(kalau nak muffin merekah bakar pd suhu 200)...Bakar api atas bawah...





Kuih Qasidah


Assalamualaikum...
pe habaq cemue...ha...ni cek nak tanya,kwn2 biasa makan dak kui qasidah nih!?...kui nih asal dr utara...bg yg suka...sedaplah kui nih...tapi kalu tak suka,maka jd tak sedaplah...mgkin sebab ada bawang goreng kut...yg tak suka tu...bagi saya...kalu balik kg...mmg saya akan beli dekat nat(pasar sehari)...sedap...baupun wangi...
kui nih tak payah nak kunyah...telanpon boleh.....heeeee
Oleh kerana cek tringin sangat nak makan...terpakselah jugak mmbuatnye...dalam umah nih,cek sorang ja yang suka,..anak2 mmg dah tak suka..sebab ada bawang...
Nama kui nih pun sedap....mungkinlah jugak org yg mula2 mncipta kui ni nama dia Qasidah...heeeee.nak buatpun mmg senang sangat...kalau kawan2 nak try buat...jom kita tgk resepinya....


resepinya:
2 cwn tpg gandum
4 1/2 cawan air
1 cwn gula
sedikit garam
5 ulas bwg merah(dimayang)
pewarne kuning(kasi x pucat)kalu x nakpun x pe....ikot suke

campurkan semua dan masukkan air.gaul sebati dan tapis d dalam periuk.masak atas api dengan api yang sederhana.kacau hingga menjadi pekat dan likat.pastikan masak.angkat dan terus letak di dalam bekas/acuan.....
Dah pun siap....taburkan bawang goreng tadi....tunggu keras cket br bleh potong....
selamat mencuba...

Rabu, 25 Januari 2012

Laksa Perlissss....





Salam petang kawan2 cmuee....erm~~masih cuti raye cine ker??heee,saya masih bercuti...cuti lame nih tak tahu plak nak buat ape...melainkan masakkkk,makannnn,relex2...same anak2....
hari ni teringin sangat nak makan laksa perlis nih...so buatlah jugak...heeee,memandangkan saye mmg mmbesar d perlis so mmg tak dapat d pisahkan dengan lakse utara nih...dapatlah juga makan anak beranak d petang2 gni...anak2 nih kalu cuti aje...mesti siap makanan atas meja...kalu tak,mmg tanye,umi ade ape mi...nak makan....lapar lah...hahh tu la ayatnyer....tak pun kena de biskut ker ape ker...baru ok...

kalau kenkawan teringin jugak
Jom kita buat sesama k....

Untuk lakse...beli laksa dan balik rendam..agak kembang..boleh rebus...dan agak2 dah lembut br angkat dan toskan...tu tuk lakse kering...ade gak lakse basah yg siap d jual....lagi mudah...balik masak kuah jer...kalu kita beli kat pasar malam tak sama...kuahnyer cair...tak sedap....so kita buat sendiri..kasi ikan lebih...baru pekat kuahnye...ahaks...

kuahnya:

14 ekor ikan selayang or ikan kembung(d rebus)
10 tangkai cili kering(ikut kesesuaian)-d kisar
3 labu bwg merah(d kisar)
sebesar ibu jari belacan utara(d kisar)
seikat daun kesum
2 tangkai bunga kantan(terpulang...kalu suka)
garam
asam keping

cara:
1.rebus ikan dan buangkan tulang.letak dalam bekas.dan d kisar...jangan terlalu lama...isi ikan mnjadi halus(x best )hee
2.Air rebusan ikan d tapis dan d letakkan semula d atas api,bukak perlahan,masukkan ikan yg d kisar,
3.masukkan juga bahan2 kisar yg lain ke dalam periuk td
4.masukkan daun kesum dan bunga kantan
5.kisar tulang ikan td dan tapis tuk dapatkan airnya sahaja
6.masukkan garam
7.masukkan asam keping
biarkan mendidih dan biarkan pekat ckit...slowkan api,rase semuanye ok...bleh tutup api...
dah boleh makan.....selamat mencuba!!!

Bahan tabur:
timun
bawang
daun selom
lada kecil
telur rebus
limau nipis







Selasa, 24 Januari 2012

Sabtu, 21 Januari 2012

Kek Marble Kelapa...





250 gm mentega
280 gula castor(boleh kurangkan)
3 cawan tepung gandum(ayak ngan BP)
4 bj telur A
1 cawan susu segar
1 cawan kelapa krg(goreng sdikit tanpa minyak atau bakar)
1sdk baking pwder
pewarna


cara:
Dengan menggunakan mixer,pukul mentega+gula kastor sampai kembang.kemudian masukkan telur.kemudian masukkan vanila,susu selang seli ngan tepung.buat sampai habis.
Guna spatula,masukkan kelapa kering.bahagikan kepada 3 bahagian.letakkan warna...
masukkan ke dalambekas yg dilapik ngan kertas minyak dan bakar dgn suhu 180 selama 45-50 minit.
cucuk d tgh kek...kalu tak lekat...dah kira masak...
suhu terpulang pada oven masing2
selamat mencuba...!


Khamis, 19 Januari 2012

TEMPAHAN DARI USTAZAH NOR AINI


             PUDING ROTI WITH KRIMER...
        TERIMA KASIH DAUN KELADI...
RM 22
                
                                      

TQ CG. ZAIDI..


KEK BESDAY TUK WIFE NYER....TERIMA KASIH UNTUK TEMPAHAN INI...

Selasa, 17 Januari 2012

Harga Cotton Cheese Cake

Topping:Blueberry
RM 40


Topping :Coklat
RM 40

saiz 8"


HARGA UNTUK COTTON CHEESE CAKE SAHAJA:

PLAIN Biasa Dari = RM 35

TOPPING= RM 40

TOPPING + FRESH CREAM=RM 45

Harga kek Marble (Biasa)







saiz 8'
Biasa = RM 25

Harga kek pisang


                                                                        Biasa = RM 20


     Kek pisang Moist + Badam = RM 25

Rabu, 11 Januari 2012

Nasi Tomato with Ayam Tomato...



Bila teringin nak makan,maka terhasillah apa yang didamkan...ini dah kira tahap gaban la nak makan nasi tomato nih...sampai termimpi2 makan nasi tomato....kena buat la kalau cam nih...dah lama nak buat tapi masa tak mengizinkan....cbuk!!!
so....Alhamdulillah...dengan izin Allah maka dapatlah juga makan nasi tomato nih...erm~~sungguh enak....yum2!!

Nasi tomato simple:

6 cawan beras (Basmathi)-basuh dan toskan
>< 9 cawan air
5/6 sudu makan mrjerin atau minyak biase pun ok
4 ulas bwg merah
1 tin kecil tomato puri
1/2 mangkuk susu cair
Bunga cengkih dan kulit kayu manis
setangkai daun pandan

Cara:
1.Panaskan marjerin sehingga cair
2.Tumis bga cengkih dan kulit kayu manis hingga naik bau.
3.Masukkan halia,bwg dan daun pandan.tumis kekuningan.
4.Masukkan beras bersama air..
5.Masukkan tomato puri dan susu

Ayam Tomato

1 ekor ayam
Bwg besar
Bunga cengkih dan kulit kayu manis
1/2 tin susu cair
5 cili-dikisar
1 bj bwg besar-dikisar
5 ulas bwg putih-dikisar
1 tin tomato
1 bj karot...d hiris memanjang
serai 2 tangkai-diketuk


Cara:

1.Tumis bwg dan cili,bwg merah,bwg putih dan halia yang dikisar,bga cgkih dan kulit kayu manis
2.Masukkan ayam(yang dgoreng x garing) dan secawan air
3.Masukkan tomato puri dan karot
4.msukkan setenggah tin susu cair
5.Akhir sekali masukkan serai
garam gula secukup rasa...
agak pekat...tutup....

Ahad, 1 Januari 2012

Mee Rebus Udang my stail...





Assalamualaikum....
Semalam saye makan tengah hari ngan mee rebus nih....memang teringin habisss...tu yang buat jugak nih....yum3!!sedapnye...
Jom kita buat....!!

Resepinya:

Mee kuning 2 bungkus(di celur)
500 g udang
3 bj bawang besar(Kisar)
3 ulas bawang putih(ketuk)
5 sdb cili kisar(nak pedas boleh tambah...)
3sdb udang kering(kisar)
1 bj ubi keledek oren(rebus dan kisar)
5 sdb sos tomato
1 btg karet
cket bunga kobis
2 bj tomato(di potong2 kecil)
garam dan gula
air
minyak

Bahan tabur:

hirisan daun sup
bawang goreng(goreng sendiri lagi sedap...)
tauhu goreng(potong kecil)
taugeh(dicelur)
cili merah
limau nipis
telur rebus
sawi(celur)

Cara2:
  • Panaskan minyak,tumis bawang putih dan bahan yang dikisar(bwg besar,cili,ubi keledek,udang kering)masak hingga pecah minyak..
  • Masukkan air,sos tomoto.masak hingga mendidih
  • Masukkan udang...tambah garam dan gula
  • Rase secukupnya....tutup dan siap di hidang...
  • Pastika semua bahan tabur siap di hidang....
SELAMAT MENCUBA!!

Ulang Tahun perkahwinanku...






Assalamualaikum.....
erm~~Tarikh ulang tahun perkahwinanku dah pun berlalu pada 28/12 yang lalu...keknyer pun dah hancur lebur...heeee.baru nak uplrd...Bz sangat katakan...kek ni saye buat ala2 Rainbow kek....tapi saye buat tak de sangat warne rainbownyer...pakai yang mana ada....kira boleh la..nak telan jer...Selamat Ulang tahun perkahwinan kita buat my hubby,...moga d kuatkan iman kita,bertambah amal ibadat kt,...mg d kuatkan kasih sayang kita sampai ke akhirnye...hu2...!!

Resepi Rainbow cake nih saye rujuk d blog Pn.Azlita...mmg idola la dalam masakan kek...mmg cantik2 dan kemas jer hasilnyer...terima kasih daun keladi...tapi hasil yang sayu buat ni tak la secantik Pn.Azlita buat....boleh la setakat yang mampu...bahan2nya pula setakat yang ade je...hee
Saye juga ade tgk fb dr sis PU3...my idola jugak ni...mmg menjadi...!!keknye kemas dan cantik....wderfull!

Jom kita tgk resepinye:

Resepi Rainbow Cake

3 cwn(340g) tepung gandum
4 sdk baking powder
1/2 sdk garam
1 cwn butter(suhu bilik)
2 cwn gula castor(bleh kurangkan cket sbb manis..)
5 bj putih telur-A
2 sdk esen vanila
1 1/2 cawan susu segar
pewarna oren,merah,kuning,biru,ungu dan hijau
kertas minyak

Cara:
Sediakan 3 loyang yang 8 inci k,sapu dengan butter@marjerin dan alas dengan kertas minyak.panaskan oven 170C.
Ayakkan tepung,BP dan garam-ketepikan...
Dalam bekas mixer,pukul butter dan gula sampai kembang dan gebu(jd putih).kemudian masukkan putih telur-pukul hingga gebu dan ringan.masukkan esen vanila,kemudian perlahankan mixer dan masukkan tepung berselang seli dengan susu.Boleh juga guna spatula dan guna kaedah kaup balik...
Bahagikan adunan sama banyak...letakkan pwrna...
Bakar adunan td satu persatu-170C dengan menggunakan api atas bawah dan bakar selama 15-20 minit.
keluarkan dan sejukkan dulu...baru susun dan hias....
* tepung kena selang seli ngan susu...

untuk topping plak saye jz buat icing cream jer...lebih senang dan mudah...heee tapi tak la sesedap cam coklat mausse(putih)....

500g krimwell
500g butter
200g golden syrup

Pukul krimwell-20 minit.pukul dengan sederhana.campurkan butter,golden syrup dan pukul selama 20 minit...

Golden syrup:
A
200g gula
1/4 potong limau nipis
50 gm air
B
20g air

cara:
masak bahan A sampai perang dan masak,tutup api,tambah bhn B.
*lebih smooth...

Bawah sini resepi coklat mousse:

150 coklat masakan(yg putih)
1sdb gelatin
100ml air
200g whipping cream
40g gula halus

cara:
  • Masukkan gelatin dalam bekas yang mengandungi 100ml air-biar 5 min.
  • Masukkan coklat masakan(putih) di dalam periuk dan guna kaedah double boile.
  • Masukkan coklat putih yg diangkat td dan campurkan campuran gelatin tadi.kacau sebati..
  • Pukul putih telur sampai bertanduk.(tak jatuh bila d angkat)
  • Dalam mangkuk lain,pukul wpping cream td.
  • Masuk wpping cream dan coklat cair ke dalam putih telur.kaup balik...dah boleh sapu pada kek.... 

*Gelatin bleh guna produk halalgel Halagel Webmaster